Sociala medier och öppna data på RAÄ 2007-2011

4464683145_4cd26e88a3_z

Mats Odell använde öppna RAÄ-data som exempel på vad fler i statsförvaltningen borde åstadkomma. (Stockholms Handelskammare, mars 2010).

Nu för tiden ser nog de flesta offentliga institutionerna inga större problem att införa social medier. Även öppna data ses av väldigt många som en naturlig väg att gå för att öppna upp de datakällor man har.

Åren 2006/7 – då vi i utvecklingsteamet tog de första stapplande stegen – var det här inget som var givet. Men trots visst motstånd fick vi igång en process som först 2009 fullt ut visade potentialen och värdet med öppenhet, öppenhet kring både kommunikation och information.

Oväntat var den uppståndelse detta väckte och framförallt inom politiken och andra samhällssektorer än vår egen, kulturarvssektorn. Jag blev varse att det fanns väldigt många som sett vad som höll på att hända, eller egentligen redan hade hänt. Men det var människor som satt som solitärer inom det offentliga Sverige (och utrikes), frustrerade och saknade stöd hos ledning, kommunikationsavdelning, jurister, kollegor, mellanchefer etc. för att börja anpassa sig till nya medier, nya beteenden och webben överlag.

Hur som, till min stora förvåning blev jag inbjuden som talare på konferenser och branscher som jag knappt aldrig varit i kontakt med tidigare. Mest för egen skull gjorde jag idag ett ryck och samlade ihop ett gäng länkar till olika ställen där andra skrev om det vi gjorde. De flesta är från åren 2009-2011 och finns under fliken ”I media” ovan.

(Några viktiga personer som bidrog till processen under de första åren var Inger Liliequist, Johan Carlström, Jeanette Agnrud, Erik Sällström, Rolf Källman, Magnus Kolsjö, Mats Odell, Joakim Jardenberg, Brit Stakston, Mattias Jansson, Janne Huttunen, Knut Weibull och sannolikt fler som jag glömt just nu).

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , ,
Publicerat i öppna data, social media, Staten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: