Döda inte folk med dina presentationer

[Uppdaterad 23/8 2019]

Ursäkta klick-rubriken men ibland måste det till överord! Frågan här är: hur vi kan undvika att göra riktigt tråkiga och framförallt dåliga presentationer som gör att vi missar poängen med vår presentation.

Bakgrunden är att jag igår hittade en poster hos Pickit i centrala Visby. Postern presenterade fem enkla regler om hur man bäst utformar sina presentationer.

Jag lade ut bilden på Facebook och fick ännu fler nyttiga kommentarer med fler tips. Hoppas de kan vara till hjälp för dig som vill göra en presentation som funkar.

Här är bilden:

bild på tips om att göra acceptabla presentationer
Pickits tips på hur man ska utforma en presentation

Vännerna på Facebook kom in med fler, kompletterade och mer strikta ”regler” för hur man gör en presentations som inte dödar åhöraren.

Here we go:

Patrik Fältström Another rule: max 50% with words, or rather, >50% of slides without words.

Marcin de Kaminski Minimum 20 pt fonts is another tip.

Joakim Jardenberg Those instructions are wrong – they should be inverted. ALWAYS use dark/black background and white/bright text and symbols.

Claes Magnusson I’m trying to create memorable learning experiences, but one very good set of rules is Guy Kawasakis 10/20/30.
Ten slides. Twenty minutes. Thirty-point font. https://guykawasaki.com/the_102030_rule/

Martin Palacios sista punkten: när du är klar, halvera antalet slides.

Karin Nygårds Jag har lyckats följa det en enda gång. Fyra slides. Vet inte om jag blev bättre egentligen. Tror mitt största problem är att jag pratar för mycket. Alltid.

Claes Magnusson Bravo Karin!

Och prata hur mycket du vill SÅ LÄNGE SOM du håller dig till ämnet. Skala bort ALLT som är oväsentligt och som riskerar förvirra åhörarna – oavsett hur intressant eller kul det kan vara.

Ett annat tips som förbryllar åhörare (vilket gör dem mer intresserade) är att dela ut material och pennor där de själva får kryssa i typ ”Känner du igen dig? [ ] Ja [ ] Nej.” När de kryssar själva, analogt med en penna, är det som att de signerar ett kontrakt, en överenskommelse de inte kan backa från. Det låter hur löjligt som helst men fungerar fantastiskt. Vid något tillfälle har Klas Mellander endast haft en [ ] Ja-ruta. Bättre än så kan man inte smasha in ett budskap. 🙂

Johan Lange …och en övergripande punkt: What’s you power and what’s your point? 😉

Slutligen rekommenderar jag varmt Altitudes fem tips om vad man ska undvika som talare!

Claes Magnusson Obligatorisk:
Ta bort eller dölj detta
Bilden kan innehålla: text
Peter Krantz Dick Hardt visade ju att man kunde köra 0,3s per slide och komma undan med en gazillion bilder på 45min. https://youtu.be/RrpajcAgR1E
Joakim Jardenberg (dessutom black on white 😉
——————
Jag avslutar med en länk till den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=lpvgfmEU2Ck

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , ,
Publicerat i Övrigt, Länkar, Lärande
En kommentar på “Döda inte folk med dina presentationer
  1. arkland skriver:

    Reblogga detta på arkland.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg