Uppdaterat
Edit: Björn har sammanställt en lista på olika ljud-kit, för den som är intresserad av just ljud!
Nu i pestens tid tvingas många kulturarvsinstitutioner stänga ner och får inte längre ta emot sina besökare. Samtidigt ställer nu de flesta om och använder sina webbar och internet för att bedriva verksamheten online. Vid sidan om traditionell text och stillbilder samt olika söktjänster använder allt fler video, både i realtid och/eller som bandade klipp.
Många museer har väldigt bra videomaterial som gör att människor kan ta del av museernas kunskaper. De lyfter nu fram det videomaterial som man redan har. Men långt ifrån alla använder videoberättande i sin löpande verksamhet. Så jag funderade på om man skulle försöka hjälpa de som vill på traven. Därav denna bloggpost.
Nu är det inte bara museer och arkiv som stänger ner utan även skolor tvingas stänga butiken och inför distansundervisning. För dem har webben mycket stor betydelse för distribution av material och dialog mellan lärare och elever. Så läget för att skapa och dela kunskaper via video har nog aldrig varit bättre!
Jag själv är rätt kass på video (och rätt mycket annat, för den delen). Men nu råkar jag känna rätt många som kan sina saker. Som exempelvis Björn Falkevik och Cheyenne Olander. De höll nyligen en kurs kring mobilvideo och de har varit väldigt snälla och lånar ut sitt material, en del text men framförallt sju videoklipp som finns nedan. Så här kan du få litet grundläggande kunskaper om att gå från ide till inspelning och vidare till publicering på webben på 15 minuter.
Att göra webbvideo med mobilen
Den bästa kameran är den som man har med sig och smartphonen har nästan alla med sig alltid. Även om nu en smartphone har sina begränsningar så kan man nå resultat som fyller de flesta behoven.
Det finns två utmaningar att hantera och i inget av fallen handlar det om teknik.
Den första och största utmaningen är att dom flesta aldrig har jobbat med video och den berättarstil som video möjliggör. Alla är vana vid att producera text och den kontroll som skrivandet ger, men är inte alls vana vid vilka förutsättningar som film och rörlig bild utgår ifrån. Som videoproducent har du en annan roll, nämligen att någon annan ska leverera historien som du vill berätta. Du blir mer av en coach som ska hjälpa den som står framför kameran att berätta den historia som du vill förmedla.
Det andra problemet är att den generella referenspunkten för rörlig bild är TV. Det är väldigt få förunnat att ha tillgång till den budget som TV-kanalerna generellt har, även för sina små produktioner. Det är därför viktigt att få en mer nyanserad bild av vad man kan producera med en mobiltelefon i jämförelse med stora TV-produktioner.
Ur ett kommunikativt perspektiv ligger den stora vinsten med mobilvideo i att det är ett starkt komplement till den traditionella textartikeln och stillbilder och, inte minst, videon ger en mer verklighetsanknuten bild av saker, händelser och människor.
Ett bra verktyg för den som vill komma igång med att publicera filmer på internet är att till en början dela sitt övningsmaterial i till exempel en stängd facebook-grupp. Där kan övningsfilmerna postas och du kan se hur dina prestationer tar sig ut på nätet.
Det som man behöver är en smartphone, ett headset och laddare till telefonen samt gärna en dator, även om det inte är ett måste. Givetvis behöver du ett konto på en kanal som tar emot video, exempelvis Facebook, Youtube eller motsvarande.
Här nere följer några videor som tar upp olika aspekter på mobilvideo som är viktiga att ha litet koll på. Filmerna är inspelade 2019 på Birka Forlkhögskola i samband med en videokurs som Björn och Cheyenne höll i där.
Låt dig inte förföras av bilden – ljudet är viktigast!
Ljuset – håll koll på ljuset!
Litet om ergonomi och positioner
Om manuell skärpa och exponering
Om intervjuteknik
Om att ta och ge regi – och attityd framför kameran
Bonus: Trimma din video i mobilen
Varför inte öva en smula?
- Intervjusituationen! Syftet med den här övningen är att öva på de 3 olika rollerna i en intervjusituation: Reporter, Fotograf och Intervjuoffer. Hur är det att ta de olika rollerna, vad behöver jag tänka på och ffa att förstå den andres roll i en intervjusituation. Hur blir man en bra reporter genom att hjälpa den som blir intervjuad att leverera en bättre historia.
- Ståuppan! (Se filmen ovan!) Det här nog det svåraste och kräver för de flesta litet övning. Det är enkelt för ”producenten” men tveklöst svårast för den som står framför kameran. Så här kan man öva på att huvudperson (ensam framför kameran, titta in i kameran och därmed titta i ögonen på den som tittar på filmen), fotograf (ansvara för att ljud och bild blir bra) men är också regissör som lyssnar och tittar på “hur” huvudpersonen som berättar historien.
- Instruktionsfilmen. När det vi ser i bild och det vi hör ska vara i synk. Den här övningen är en manusövning i det fördolda. Fotografen och ”presentatören” ska vara i synk och ha bestämt i förväg vad tittaren ska ”se” och vad ”presentatören” ska berätta i en voice-over. Här kan man skapa ett gemensamt språk kring närbild, halvbild och vidbild men framförallt få dem att prata ihop sig innan man börjar filma. Här handlar det om att bli en teamplayer när det är skarpt läge!.
Pågående arbete
Om du har fler tips hur man kan lära sig mer om videoberättande med smartphone- hör gärna av dig i en kommentar!
Edit: Här samlar jag några exempel videos från kulturarvsinstitutioner:
Allt har en historia, Varldskulturmuseerna
Videor från lunds Universitets historiska museum
Det finns en tjänst för automattexta dina videos: textamig Den kräver oftast efterbearbetning men det extrajobbet ökar tillgängligheten på dina videos!
Tack!
Tack Björn Falkevik och Cheyenne Olander, för materialet och för att ni finns! (Sen kanske bloggposten inte är så vacker men men. En gör så gött en kan! Och jag har tagit mig friheten att skriva om och korta ner en smula!)
Björn uppmuntrar alla att använda och dela sina texter och videos. Så gör det. Credda gärna.
Tack! Vilka inspirerande tips inför distansundervisningen! /Med vänlig hälsning/Matilda, folkhögskolelärare
Tack, kul att höra!
Tack, precis vad en nybliven distanslärare behövde, tips från några riktiga fullblodsproffs!
Ja, det är bra med folk som kan sin sak! 🙂 Och tack för tacket!
Thanks, Lars (and Björn, and Cheyenne)!
Thanks! It’s all Björn and Cheyenne making magics!