Ständigt denna domarring

Hur man än vrider och vänder så kommer jag ständigt tillbaka till världens största domarring i Slakaraä 69:1. När jag var en liten pilt brukades åkern där domarringen ligger. Men sedan några år ligger åkern i träda och 1995 ryckte Slaka hembygdsförening ut för att få stil på fornisen ifråga. Med hjälp av en John Deere 1640 och stadiga händer och ryggar åkte odlingssten och sly bort. Då trädde domarringen fram i all sin prakt. Står vi inte inför ett monument som borde kvala in som Fjärde storstadsregionens första världsarv?

Domarringen är synlig i Google Earth… och i Eniro! (Tack till Gert Franzén för Eniro-tipset!)

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Kulturmiljö
14 kommentarer på “Ständigt denna domarring
  1. Ulf skriver:

    Kan du inte slå en signal till Bob och få den tolkad mot något astronomiskt fenomen? Han kan säkert fixa till den oklädsamma asymmetrin för det kan finnas flygsand eller annan kulturell överlagring som döljer viktiga stenar som nu ser ut att saknas.

  2. arkland skriver:

    Jo, nu har jag pratat med Bob (Lindeman). Han fixar det hela redan till veckan. Han har köpt in en liten grävare som man kan ta på bilsläpet, en Bobcat…

  3. Beetype skriver:

    Såååååååå dåligt! En Bobcat…Inte ens götebossskt.

  4. Gert Franzén skriver:

    I registret anges att det är sju stenar kvar i ringen. En, två, tre…

    Nå, på nedre bilden ses gänget ur Slaka hbf som med hjälp av traktor och arkeolog (jag) grep sig an att ta bort en massa ovidkommande röjningssten från domarringen. Bland dessa stenar fanns ett antal som hade form och fason som resta stenar pläga ha, dvs stora, avlånga, platta. Dessa ligger nu samtliga i ett skogsbryn åt Sofieberg till, bredvid alla övriga stenar.

    Förutom den ytterligare domarring som en bonde lär ha grävt ner SO om nuvarande (det fick han pris för. ”Odlingsnit”.) så kan man ibland se en ring av 7 st fläckar med avvikande vegetation NV om Den Store. Gissa min tolkning!

    I Bobs anda kan man tillägga att det nordligaste blocket i domarringen bildar en exakt nordsydlig linje med det sydligaste, något avvikande, blocket…

    För ca 20 år sedan, när fältet var plöjt omkring domarringen, kunde jag plocka en näve keramik på en kvart. Även en vacker turkos glasbit kom med. När jag flyttade från Slaka kastade jag glasbiten i återvinningen. Det gäller ju att vara en duktig medborgare. (OK, jag var inte arkeolog då)

  5. Stina skriver:

    Därav kan vi väl anta att man kände till väderstrecken även under forntiden. Vore konstigare om man _inte_ gjort det.

  6. David skriver:

    Från glasbiten kan vi sluta oss till att ett grekiskt Hong Kong ligger näravid. Möjligen ett feniciskt men vem bryr sig om sån lite detalj!?

  7. arkland skriver:

    David: Jag håller med. Det enda som är viktigt är att det är ett grekiskt Hong Kong. Eller Macau, eller nåt. Det enda problemet är det inte finns nåt vatten i närheten. I synnerhet sedan de lade ner Slakabadet. Men såna detaljer ska man ju inte haka upp sig på!

  8. Gert Franzén skriver:

    Nja, själv är jag liiiite tveksam om ett grekiskt Hong Kong just här. Eller ens Macao. Lasse har pekat på ett problem, vattenbrist, men det finns flera. Själv lutar jag mera åt ett östgötskt Slaka. Och är nöjd med det.

  9. Gert Franzén skriver:

    ..men glasbiten tror jag var från en romersk glasbägare med diameter ca 9 cm. Biten var från en bottenkant, mycket vacker kulör.

  10. arkland skriver:

    Glasbiten Gert; ja, fornlämningsmiljön, tidigare fynd, topografi m.m. är helt rätt för att hitta just importerade grejer. Men var ligger storgården…?

  11. Gert Franzén skriver:

    Omkring skolan, Kyrkliden, tinget, kyrkan. Med över en meter kulturlager. Stora långhuset vid Kyrkliden, några meter upp mot hörnet av parkeringen.
    Gravfältet i 180°-sektorn måste ju ha varit alldeles enormt stort, i ena kanten överlagrande stenålder, 10000 år gammal. Vägmöte för åtminstone fyra tunga forntida vägar i olika riktningar; det som blev häradsvägen förbi, kyrk-oena bort mot Åby, väg från Aska-hållet. Många fler om vi lägger till alla förgreningar som sker strax utanför Slakas mitt. Självklart att det blev tingsplats sedan. Var hittar vi landskapsmässigt bättre centrum-indikationer?
    Som sagt, mitt i nutida smeten bör storgården ha legat.

  12. […] sagt ovanligt stora stenblock vilket kanske kan ge en fingervisning om dess höga ålder. Domarringen i Slaka iordninggjordes för ett antal år sedan genom hembygdsföreningens försorg. […]

  13. […] som sagt ovanligt stora stenblock vilket kanske kan ge en fingervisning om dess höga ålder. Domarringen i Slaka iordninggjordes för ett antal år sedan genom hembygdsföreningens försorg. För övrigt finns […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg