Arkeologen kommer hem #1

Arkeologen kommer hem Lennart Lundborg

Första gången jag träffade Lennart Lundborg var 1984 i Årstad utanför Falkenberg. Lennart, född och uppvuxen i Linköping, var länsantikvarie och förundrades över att han inte mindes mig från studieåren i Linköping. Att det skiljer ett 30-tal år mellan oss fäste han ingen större vikt vid. Lennarts styrka ligger snarare i sin stora kunskap om bronsåldern i ffa Halland och sitt brinnande intresse för folkbildning och konst. Konstintresset har materialiserats i flera artiklar och publikationer och – inte minst – i ett flitigt serietecknande. Jag har fått lov att här publicera en av Lennarts serier som första gången dök upp i Uppsalainstitutionens skrift ”Grävsvinet” år 1959. Det är en del 2 av en berättelse. Kanske nån av arkland-läsarna kan luska reda på del 1? Lennart saknar den själv nämligen. Jag fick den per post för ett 10-tal år sedan. Skälet var att vi ett par år tidigare hade hittat en massa guldgubbar i Slöinge. I brevet noterar Lennart att år 1959 ”var endast 3 guldgubbar kända. Här förebådas nya upptäckter…”. Var så goda, här kommer den första delen:

bild 1 Lennart Lundborg

3 Lennart Lundborg

Håll ut, det kommer fler !

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
9 kommentarer på “Arkeologen kommer hem #1
  1. Beetype skriver:

    1959, ett gyllene år…om man tar en titt i gamla nummer av Hallands länsantikvaries årsredogörelse, så kan man hitta en del av hans teckningar, kanske även den som saknas?

  2. arkland skriver:

    Här är jag benägen att hålla med Beetype. 1959 är antagligen 1900-talets mest lyckade år, ett år då många starkt lysande ljus tändes! Nä, Lennart har inte den missade årgången i sina Årsredogörelser.

  3. Stina skriver:

    Inbördes beundran? Givetvis inte. Jag förstår: Per Gessle och Jens Orback föddes ju 1959.

  4. Arkivarien skriver:

    Övrigt 1959: Fatah bildades. Man lyckades fotografera månens baksida. Ingo slog Floyd. Mary Leakey hittade tidig hominid.
    Arkland: Kan du förse oss med fler ledtrådar? Var del 1 också publicerad i Grävsvinet? Hade den en annan titel, typ ”Arkeologen drar i fält”?

  5. Åsa skriver:

    Som Uppsala-arkeolog måste jag uttrycka min totala ookunskap om skriften Grävsvinet – festen med samma namn känner vi ju alla till, men inte att det fanns en skrift. Om man inte menar den som erbjöds deltagarna i årets julfirande. Fast den borde inte kommit i flera delar.

    Ska rycka tag i Bosse Gräslund nästa gång han visar näsan på institutionen och fråga var dessa skrifter kan finnas nu – i biblioteket är de inte listade, men vi har åtskilliga samlingar från grävsvins-fenomenet kvar nånstans, det vet jag.

    Underbara teckningar – hälsa honom det!

  6. Åsa skriver:

    Kan för övrigt meddela att den riksantikvarie som framträder i näst sista bilden torde vara Bengt Thordeman (1952-60)http://www.raa.se/cms/extern/vart_uppdrag/var_historia/riksantikvarier.html

    Numismatiker och medeltidshistoriker bland annat, i övrigt mig okänd.

  7. arkland skriver:

    Åsa & Arkivarien: Svante N har lokaliserat ett ex av efterfrågad skrift. Jag hyser förhoppning om att Svante eller nån annan vänlig skäl kan skanna eller kopiera del 1 av Lennarts krispiga serie. Lennart har ju på´ett insiktsfullt och realistiskt sätt speglat arkeologens verksamhet efter fältarbetets fullbordande. Det borde naturligtvis komma alla till del. Det förutsätter dock att innehållet i del 1 svarar upp till denna bloggs höga intektella nivå. OCh Lennart går med på det.

  8. Christina skriver:

    jo, en o annan klart lysande stjärna på arkeologhimlen föddes ju 1959 😉

    Lennart Lundborg, ja, en av de mest djupt sympatiska människor jag stött på under min arkeologkarriär. Därtill på sitt stillsamma sätt tillskyndare även av den historiska arkeologin, vilket får Halland att framstå som något av en föregångare på den punkten. Inte bara bronsåldershögar, alltså.

  9. […] huvudstaden fick en medalj av kungen. Har du inte läst den eller vill fräscha upp minnet: kolla här (eller här om du vill se hela serien på ett bräde)! Nu har Åsa ML aka Ting & Tankar (tack!) […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
Populära inlägg och sidor