Liljebleck från Ale

Silverbleck

Det var bland annat detta förgyllda silverbleck som triggade vår undersökning vid Lid i Skepplanda. Som jag redan nämnt hittade Svante T, Martin R S, Bo B och Niklas K en hel svärm med föremål i höstas, föremål som var allt från stenålder fram till helt nyligen. Men mest uppmärksamhet väckte naturligtvis det här tunna (< 0,5 mm) och litet drygt 2 cm stora blecket. Motivet är en lilja som inramas av pärlkant och dubbel linjeram, som tillsammans ursprungligen kanske bildat ett triangulärt bleck med kanske 2,5 till 3,0 cm:s sidor. Blecket har viss likhet med en i Lödöse funnen patris där just liljemotovet finns representerat bland en mängd andra former (af Ugglas s 599, tack till Rune Ekre och Martin R). Har du stött på något liknande?Bleckets baksida

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
6 kommentarer på “Liljebleck från Ale
  1. Martin R skriver:

    Jag förnekar all kännedom om detta snygga fynd.

  2. Lars L skriver:

    Haha, sorry, det är riktigt. Det ska vara Martin S!!

  3. Pierre skriver:

    Det finns några förgyllda silverbleck från slottsfjärden i Kalmar med samma form och storlek, dock med helt andra motiv. Vet inte om det är någon hjälp.

    SHM 21144:1631:1-15

  4. arkland skriver:

    Pierre, har du en direktlänk till MIS? Hittar inte…

  5. Lars Lundqvist skriver:

    Hmm, är det delar till en medeltida hjälm vi har hittat…? (Jag inkluderar det förgyllda blecket).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg