En fråga om skatt

Lidskatten. Foto: Goeteborgs StadsmuseumEn bit upp i Skepplandadalgången finns platser med tankeväckande namn: Vadbacka, Grönköp, Skepplanda, Tingstad, Frövet, Lid, Färdsle – namn som antyder mycket trafik och platser med betydelse utöver det vanliga. Jag visade ett utsnitt ur en 1600-talskarta i ett tidigare inlägg. Den visar just dalgångens kommunikativa betydelse på 1600-talet. Dessutom finns uppgifter om att ån användes för transporter lång in i modern tid.

Lid kanske mest sammankopplas med den stora Lidskatten som man fann 1853 (se foto: Göteborgs Stadsmuseum). Silverskatter brukar ligga intill vikingatida storgårdar. (Hur dessa gårdar såg ut kan man se i den framväxande storgården vid Häljered, Ale vikingagård.) Exakt var Lidskatten hittades vet ingen med säkerhet idag. Två personer som stångats med denna fråga är Martin S och Bo B. Genom deras intervjuer vet vi idag att det finns en rik muntlig tradition kring fyndet, och tack vare det fick vi nu kläm på ett par intressanta förslag på tänkbara fyndplatser. En spin off var uppgufterna på att en plats intill Grönån, inom Lid, än idag kallades för ”Slottet”. Platsen fungerade under tidigt 1800-tal som lastageplats, antagligen för timmer. Här ska man ha hittat mängder av tegel som fraktades till bygget av Carlstens fästning. Tankarna gick i riktning mot att man även tidigare, under järnålder och medeltid, haft en sorts landningsplats för båtar här. Under hösten 2006 promenerade Martin S, Bo B, Svante T och Niklas K över platsen och fann både små och stora, gamla och nya saker. I påsarna fanns allt från tegel, moderna järnföremål, till slagen flinta och – ett litet silverbleck! Det senare gav mersmak, det stank medeltid om föremålet. Några stora mängder av tegel fanns däremot inte. Hur som helst så fanns nu anledning att göra något åt saken, både Lid och ”Slottet”. Och hur gör man då, stora ytor som ligger i vall och skogsmark lämpar sig inte för ”ögon-inventering”? Snabbast, men inte enklast, är då att undersöka områdena med metallsökare. I Göteborg finns hög kompetens på detektering i ett team med kunniga detektoranvändare som kunde genomföra själva undersökningen. Detektoranvändning stälelr krav på tillstånd från Länsstyrelsen, vilket vi också fick. Och i helgen, den 28-29 april genomförde vi en metallavsökning. Vår uppgift var således att se om de ”nya” skatteuppgifterna stämde eller ej, och att få kläm på vad som fanns vi platsen för ”Slottet”.

Återkommer med mera snart. Måste fixa deklarationen, vill inte få straffskatt…det vore lidsamt.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
En kommentar på “En fråga om skatt
  1. […] annat detta förgyllda silverbleck som triggade vår undersökning vid Lid i Skepplanda. Som jag redan nämnt hittade Svante T, Martin R, Bo B och Niklas K en hel svärm med föremål i höstas, föremål som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: