Likadana likarmade

LikarmatPå järnålderns storgårdar (AD 300 – 1000) verkar det vara vissa sorters grejer som dyker upp. En del är väldigt påkostade, ovanliga föremål, ibland av silver eller guld. Det kan vara skärvor från importerade glasbägare, guldgubbar, avfall från avancerat hantverk och sånt. Men inte allt. I Slöinge, där vi fann en rik vendeltida storgård, fanns även gott om spår efter textilhantverk (vävtyngder, sländtrissor). Och annat smått och gott. Som exemeplvis enkla likarmade spännen. De två vi fann var några av de första metallsökarfynden år 1992. Martin Rundkvists metallsökeriäventyr i Kaga visar just på dessa vendeltida, gamla enkla små dräktspännen.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
4 kommentarer på “Likadana likarmade
  1. Martin R skriver:

    Härlig relief på det översta Slöingespännet!

    De små likarmade från Kaga är alla olika i detaljerna. Ett av dem är halvfärdigt: inget hål för axeln i nålfästet, ingen böj på nålhållaren. Vi hittade det första förra året, så totalt har vi fem stycken.

  2. Lars Lundqvist skriver:

    Ja, den är rätt flott, för att vara ett rätt så enkelt och ”vanligt” spänne. Det som slog mig var att det var så vitt skilda kvalitet på föremålen, det undre var bra mycket mer anfrätt. Olika legeringar kanske…

  3. Tim Olsson skriver:

    Olika kvalitet ser man även vad gäller de likarmade spännene från Kaga. Niklas hittade ett som var mycket bättre bevarat än övriga.

  4. Lars Lundqvist skriver:

    Hej Tim! om jag inte minns fel menade konservatorn att båda spännena från Slöinge inte var särdelses metalliska längre, mer korrosion.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg