Nada i Nackhälle

Lennart Lundborg i metallsökartagen i Nackhälle år 1990. Foto: Lars Lundqvist

Den 27 oktober 1990 blåste Ulf Erik Hagberg och Lennart Lundborg, två gamla Uppsalaprofiler, till sköldjakt i Nackhälle utanför Varberg i Halland. Inspirerade av de några år tidigare funna Kållandsköldarna ville Uffe kolla om fyndplatsen i Stora Mosse vid Nackhälle kanske rymde fler sköldar. Problemet var att det då gått 125 år sedan fyndet gjordes…

Vi hoppades på att bygdens ålderman Ivar Karlsson i Rolfstorp, tillika hembygdsforskare, kunde hjälpa oss på traven. Tyvärr hade han inte träffat någon av dem som varit med vid fyndet år 1865. Den enda kopplingen till fyndet är det lokala namnen på platsen, Krigarebacken. Trots envist metallsökande så gick vi bet.

Minnesvärt var vin och smörgåslunchen på en avskrädesplats samt Ivar Karlssons berättelse om ett besök av ärkebiskop Nathan Söderblom och en koptisk biskop hemma i torpet nån gång under mellankrigtstiden…

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Lösfynd
4 comments on “Nada i Nackhälle
 1. Stina skriver:

  Är detta förövningar till ditt kommande verk ‘Lands- & länsantikvarier jag minns’? Mkt underhållande. Vad föranledde NS och koptisk biskop att besöka Rolfstorp?

 2. Stina skriver:

  Inte var det Bockstensmannen de skulle titta på i alla fall för han hittades 5 år efter NS’s bortgång 1931. Mysteriet tätnar.

 3. Stina skriver:

  Kanske bevistade de invigningen av radioanläggningen i Grimeton 1925? (Tydligen bara jag som har fått myror i huvet av detta…)
  Klargörande: Menade inte att det var roande att du skulle skriva en bok, utan att din blogg var roande och läsvärd. Oj så fjäskigt det lät då 😀

 4. arkland skriver:

  Ja, texten övan är ett utdrag ur bandet ”Landets Ledande Linköpingsarkeologer”, som kommer att ligga på i runt 1200 sidor. Varför NS och koptikern drog till Rolfstorp? Tja, varför inte!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: