År 2000 blev jag kontaktad av en västsvensk kommun som ville ha hjälp med ett underlag för att rekonstruera en vikingatida stormansgård. Det fanns redan en utvald plats i kommunen – Häljered i Ale kommun – så att vissa förutsättningar var redan givna. Mitt uppdrag var att titta på möjliga förebilder och skissa på ett förslag hur man skulle kunna disponera marken.
För 15 år sedan fanns inte särskilt många kompletta exempel på utgrävda stormansgårdar från vikingatid. Närmast till hands var resultaten från en plats vid Tissö, på Själland, som just undersökts.
Eftersom resultatet skulle presenteras och diskuteras av icke-experter valde jag att använda 3D-GIS som stöd. Framförallt för att få en idé om den imponerande skalan på den här sortens bebyggelse.
Tanken vara att göra jobbet i två steg. Den första var att skapa en terrängmodell för att ovanpå den placera ut stormansgårdens olika element. För att göra jobbet behövde jag digitala kartunderlag och digitala höjddata – gärna i färdigt GIS-format. Det visade sig vara omöjligt. Däremot gick det bra att få datat på – trumvirvel – papper! Vilket jag fick. Så jag skannade kartan, stoppade in den i GIS-et, georeferade den och digitaliserade alla höjdkurvor. Därmed hade jag data att bygga en DTM – en digital terrängmodell.
När det var klart skapade jag stormansgårdens olika byggnader, hägnad etc i GIS-et. Här hade jag hjälp av en ”3D-husbyggar”-snurra som Ulf Bodin byggt ett par år tidigare.
Resultatet blev en 25-öresvariant på en 3D-värld, billig och snabba att skapa.
Nu finns litet andra möjligheter…
Kommentera