Behöver vi ”digitalt”?

I förra veckan deltog jag på Internetdagarna som arrangeras av Stiftelsen för internetinfrastruktur – .SE. Ett par av de föredrag jag var på handlade om vad digitalt är i vardagen – ett spår som arrangerades av Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Strand.

Några korta rader:

En av talarna var antropologen Katarina Graffman som bland annat undersökt ungas syn och användning av medier – en forskning som redan har 6 år på nacken. Här fick vi en duvning i hur människor som aldrig upplevt, eller minns en tid utan internet, tänker och agerar och hur dessa ser på trovärdighet. Det senare har ju onekligen stor betydelse för alla aktörer som skapat sin identitet kring att stå för informations- och kunskapskvalitet. Min erfarenhet från arbetslivet är att organisationer gärna vill göra en boskillnad mellan digitalt och icke-digitalt – ”digitaliseringsstrategi”, ”digitala möten”, ”webbkommunikation” etc.

Handlar det inte i botten om strategier, möten och kommunikation – med samma betydelse som icke-digitala diton?

Några bilder som jag tar med mig från sessionen:

Graffman lyfter fram relationernas betydelse för information och kunskap. Vad som uppfattas som trovärdigt baseras inte alltid på vad källan påstår att man står för utan vad människor i ens närhet tycker och tänker.

relationssamhalle

Trovärdighet utgår allt mer från kring vad man tycker i sin vänkrets, snarare än vad auktoriteter uttrycker. Mamma, tränaren och bloggaren har större trovärdighet än den man inte har en social relation till.

vardagliga

Unga gör ingen skillnad mellan nya och gamla medier – digitala eller analoga medier. ”Media är kommunikation – en kommunikation som ständigt flödar. Media är en förbindelsekanal mellan vänner i det ”verkliga” livet och vänner i det ”overkliga” virtuella som man är lite nyfiken på.” http://www.dagspress.se/images/stories/Dokument/Unga_vuxna/Sammanfattning_Med_nya_mediebeteenden_in_i_framtiden_InCulture.pdf

Det var många fler talare som sade intressanta och kloka saker. Kanske mest viktiga och skrämmande var Cory Doctorows och Annie Machons presentationer om staters/underrättelsetjänsters ambition att övervaka människor på en global nivå.

Jag själv höll en presentation om Riksantikvarieämbetets erfarenheter kring öppna data och APIer, på ett spår arrangerat av Vinnova.

Några foton från Internetdagarna 2014.

 

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i öppna data, Evenemang, Internet, social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: