#blogg100 – Jag bor på Snäck

Ja, det heter så. På Snäck. Inte i Snäck.

Säger man ”i Snäck” får man snabbt reda på att det är fel, fel, fel…

Jag har dålig koll på vad som är vad här. Men mot norr finns Visby Strandby med Badviken. Nedanför där jag bor ligger Snäckgärdsbaden. Det ursprungliga Snäck kan ha legat vid Badviken men även Gustavsvik har nämnts som ett tänkbart läge.  Mer om det nedan.

Snäck  ja.

Det har antagligen inget med blötdjur att göra med utan med båtar. Gamla båtar, från vikingatid, alltså båtar som fanns för över 1000 år sedan. Man antar att det skulle röra sig om ett mindre krigsskepp. Så rimligen måste det funnits en bosättning någonstans i krokarna där det höll till en tämligen aggressiv befolkning. Och visst finns det spår av den sortens typer i grannskapet. Bara 500 meter norrut från där jag bor finns en ”stugby” bestående av franska plastbaracker. De ligger vid en ganska okej sandstrand med tillhörande lekplats och minigolfbana. När arkeologer grävde ut platserna för de senare fann de spår av en bosättning och gravar från vendeltid-vikingatid (550 – 1050 e Kr). Det finns även en del synliga spår efter vikingatidsmänniskor i stugbyns norra del. Där finns några gravar, som idag syns som låga stensamlingar. Senare har även en fosfatkartering genomförts som stödjer idén om en stor bosättning här.

Det kan vara rätt bra att känna till om man får för sig att semestra där. Man bor på samma ställe där det under 500 år funnits rätt krigiska gutar.

Uppdaterat: Här finns en liten text och bilder som vittnar om det massiva badlivet vid Snäck, när det begav sig!

[Tilläggas kan att det var just här som amfibiebataljonen gick iland för att slå ut de ryssar som ockuperat Visby flygplats i Lars Wilderängs bok ”Midvintermörker”]

Strax söder om Visby stugby finns ett skogsparti med en brant kalkstensklippa som kallas för Korpklint. Här ligger Snäckviken och tidigare fanns här en badortsmiljö – Snäckgärdsbaden. Av det forna badparadiset finns i stort sett inget kvar utan området har utvecklats till ett bostadsområde. Här bor jag.

I södra delen av Snäckviken finns Flundreviken som idag en liten småbåtshamn som skyddas av en delvis naturlig pir.

Nu på vintern är detta väldigt stillsamma ställen. Det är rätt skönt att promenera här, ingen trängsel, gått om övervintrande fåglar och ganska fint.

Jag tog en promenad där idag. Och jag tog några bilder.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i #blogg100, foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: