#blogg100 – Himmel eller helvete – Bilder på nätet

http://kmb.raa.se/cocoon/bild/show-image.html?id=16001000138984

”Elsa fotograferar på Salève”, nära Genève i Schweiz.
Photograph by: Berit Wallenberg, February 1921

”Varför ska vi/ni ge bort allmän egendom till amerikanska företag?”

”Varför ska andra tjäna pengar på våra bilder?”
”Varje gång någon ser ett fotografi minskar dess värde!”
”Varför ska vi lägga bilderna andra webbplatser, vi har ju en egen?”
”Vi bygger en egen webbplats. Då kan vi kontrollera och sälja bilder?”

Ja, så sent som under 2012 kunde man höra den här sortens tankegångar. Både från personer inom kulturarvssektorn, forskare, fotografer och debattörer.

Det är därför extrakul att läsa Claes Gabrielsons post på ”Sharpness is a bourgeios concept”-bloggen. Den handlar om Flickr The Commons och hur Riksantikvarieämbetet jobbat med att nå ut till fler med fotosamlingarna. Det är inte första gången som myndighetens satsning uppmärksammats på ett positivt sätt. Men det är särskilt roligt när en professionell fotograf visar sin uppskattning. Claes skriver:

”Varför ska bilderna stanna i arkivlådor när de kan visas för miljoner bildhungriga människor världen över?”

Det var i mars 2009 som vi på Riksantikvarieämbetet lade ut de första 110 bilderna. Valet föll på delar av  Carl Curmans bildsamling som hade utslocknad upphovsrätt.

Men publiceringen var ett resultat av ett ganska omfattande arbete. Det började mer än ett halvår tidigare, hösten 2008 och behandlade två olika aspekter. En var att få kontakt och processa byråkratin med Yahoo. De hade precis fått känna av krisen, bland annat med stor omsättning av personal. Den andra processen var att förankra och rigga det hela internt. Vilka bilder, skulle väljas, hur skulle sajten bevakas, vem skulle göra jobbet,  licensieringsfrågor och en hel del andra frågor stöttes och blöttes. Många diskussioner blev det. Det var en inte helt okontroversiell fråga. Diskussionerna kan sammanfattas med att på den negativa sidan handla om ”KKK”:  kronor – kontroll – copyright medan den mer positiva delen av resonemangen ”VVV”: värden – vidareutnyttjande – vänskap. (Det senare i betydelsen vårda den nätgemenskap som byggts upp kring Flickr/Flickr Commons).

Nu har bilderna legat ute i snart 4 år – och bildsamlingen uppgår nu till 1326 bilder, dvs drygt 1 % av bilderna på Kulturmiljöbild.

Man kan säga att pilotprojektet  gick rätt bra.

———————————————————————–

PS Ska nämna att övervägande delen av Kulturmiljöbilds foton är uppmärkta med PD eller CC-BY: Det vill säga de är väldigt fria att vidareutnyttja!

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i #blogg100, CC, foto, RAÄ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: