#blogg100 – Alla är för! Ingen är emot!

tillsammans

Kanske fick vi uppleva litet av ett genombrott för länkade kulturarvsdata förra veckan. Utvecklare från Kungliga Biblioteket, Riksarkivet och Riksantikvarieämbetet slog sina kloka huvuden och databaser ihop för att göra praktik av det som många pratar om – bygga semantik på öppna länkade data. Riksarkivet/Digisam stod som värdar för labbet.

Initiativet togs ursprungligen av Martin Malmsten på Libris/Kungliga Biblioteket som kontaktade oss på RAÄ redan hösten 2011. Redan då var tanken att få till en labbinsats där KB:s, RAÄ:s och även RA:s data exponerades och länkades samman med redan öppna semantiska webbresurser. Och förra veckan blev detta verklighet efter en lång resa!

Tyvärr hade jag inte själv möjlighet att närvara. Men glada rop på twitter visar att framsteg gjorts. Det finns nu prototyper för hur data från de tre olika myndigheterna kan länkas samman och fungera som öppna resurser.

Som framgår av tweetsen från labbet och tidigare uttalanden från myndighetsledningarna är alla för att öppna upp kulturarvsinstitutionernas digitala samlingar. Inga ledningspersoner är emot. Men sedan att faktiskt göra något är en helt annan sak. Där kan man kanske börja tänka smått, börja stort och agera långsamt.

Det som de tre myndigheternas utvecklare gjorde förra veckan var att i liten skala göra saker och göra det snabbt. En stegvis utveckling och återkommande utvärderingar kan fungera långt bättre än stora projekt som har ambitionen att försöka förutse alla problem och hantera allas farhågor.

Labbet på Riksarkivet visar att tekniken inte bjuder på oöverstigliga hinder. Sverige ligger långt framme i ett europeiskt perspektiv kring möjligheterna att utveckla den semantiska webben. Kunskaperna finns på myndigheterna. Hos några aktörer pågår sedan flera år ett målinriktad arbete som levererat öppna data och stabil infrastruktur. Det finns en community och konsulter som kan bidra till utvecklingen. Och inte minst: Det finns stark vilja att driva utvecklingen av den semantiska webben framåt. Likaså kräver arbetet inga gigantiska resurser – inga ”nya pengar”. Snarare bestäms hastigheten på hur aktörerna väljer att prioritera. Och inte minst samarbeta, på riktigt.

Helt klart har ett steg tagits i rätt riktning och måhända har vi inom några år etablerat en öppen, digital kultur(arvs)allmänning i Sverige. Heja!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , ,
Publicerat i #blogg100, öppna data, Evenemang
2 comments on “#blogg100 – Alla är för! Ingen är emot!
  1. David skriver:

    Tänka smått, börja stort, agera långsamt.

    Är du spydig mot oss eller kulturarvsmyndighetersledningar? 🙂

    • arkland skriver:

      Haha, nja, i detta skede handlar det om att få fram exempel för att visa att ”semantifiering” av öppna data (eller potentiellt öppna data) inte kräver massor av överbyggnad, tid och pengar. I synnerhet med tanke på att beslutsfattarna – i detta fall GDarna – är tok-tydliga med att man är för att det händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: