#blogg100 – Det rasslar till på Wikipedia

muramaris_pa_wikipedia

Fredrik Wass (aka @bisonblog) har triggat galet många människor att intensifiera sitt bloggande. Sen gled Teo Zetterman in med UD-bloggen och då var det svårt att hålla emot.

Så varför inte. Jag gör ett nytt försök att kicka liv i arkland…

På dagtid jobbar jag på en myndighet där vi försöker förstå webben och hur människor använder den för att… ja, lära sig saker och bli klokare. Alltså: Vi börjar så smått anamma  insikten att vi inte kan och inte ska styra människors beteenden. Vi gör bättre i att istället styra över information och kommunikation till ställen där människor själva väljer att finnas. Där de själva väljer att söka information.

Det blev särskilt tydligt för en vecka sedan. Ett av Gotlands besöksmål – Villa Muramaris – brann ner till grunden. Ingen vet ännu vad som hände. Hur som, många människor har en relation till platsen och reagerade så klart på den tragiska händelsen.

Branden startade tidigt på fredag morgon den 18 januari. Jag mötte brandbilarna på väg till jobbet och tänkte – ”va, fanders nudå?”. Sedan såg jag på webben vad som hänt och tänkte att det vore läge att uppdatera Wikipedia-artikeln om Muramaris med några bilder. Tog en promenad och knäppte några bilder på eländet och laddade upp några av dem på Wikimedia Commons.

Samma dag pekade Jan Ainali – long time wikipedian – på statistiken för wikipediartikeln om Villa Muramaris. Den visade en tydlig bild av vad som händer när människor letar information (se bilden ovan). Från att ha varit sporadiskt läst artikel steg plötlsigt besöken till över 3000 visningar, samma dag som villan brann. Fortfarande sex dagar efter branden är människor inne på artikeln för att läsa om Villa Muramaris.

Det finns många saker att fundera om detta. En sak är säker: Bra innehåll på wikipedia är efterfrågat. Och används.

Uppdaterat 26/1: Direktlänk till statistik: http://stats.grok.se/.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , ,
Publicerat i Kulturmiljö, social media, Stats
4 kommentarer på “#blogg100 – Det rasslar till på Wikipedia
  1. Lars Aronsson skriver:

    Det kan tilläggas att diagrammet hittar man genom att från Wikipedias artikel klicka ”Visa historik” och sedan ”Antal sidvisningar” upptill, till höger. På engelska Wikipedia heter länkarna ”View history” respektive ”Page view statistics”.

  2. arkland skriver:

    Lars & Axel: Tack! Uppdaterar med länk!

  3. emanuelkarlsten skriver:

    Faktiskt väldigt vackert!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: