Spurtar i Wiki Loves Monuments 2012 – och klurar på framtiden

Bro Stajnkalm - ett röse från bronsåldern

Bro Stajnkalm – ett röse från bronsåldern

En del får utlopp för sin tävlingslusta genom Lidingölopp, hel- och halvmaror, rundor hit och dit och gud vet vad.

Själv har jag under den senaste månaden hemfallit åt att fota för Wiki Loves Monuments. Genom att bidra med bilder på fornlämningar och byggnader stöttar jag Wikipediacommunityn med bildmaterial som kan illustrera artiklar om kulturmiljön. Ett litet strå till jättestacken Wikipedia.

En annan drivkraft är att det tillför nytta till mitt jobb. Vi är nu i full gång på Riksantikvarieämbetet med att skapa funktioner för att länka ihop Wikipedia med det material som finns i kulturarvsinstitutionernas databaser. Syftet är att digital kulturarv ska kunna användas av fler och göra större nytta än vad det gör idag.

Vi jobbar även med att lära anställda på Riksantikvarieämbetet att skapa och redigera artiklar som rör myndighetens uppdrag. Skälet till det är att Wikipedia är den viktigaste informationskällan för de allra flesta, även för professionella. Med andra ord: Det är bra mycket smartare att se till att artiklarna på Wikipedia har bra kvalitet än att pilla med informationen på egna hemsidor som ingen hittar fram till. Vi tillämpar här en modell som kallas för Wikipedian in Residence som nu funnits ett par år.

Wiki Loves Monuments-tävlingen genomförs för andra året. Förra året hade jag den stora äran att sitta med i den svenska juryn för att utse bästa bidrag från Sverige.

Så här sista, självande dagen är det uppenbart att antalet bilder från Sverige inte når upp till fjolårets nivå. Man kan fundera på varför. Kanske att förra årets uppladdningar ofta omfattade äldre bilder som folk hade på sina hårddiskar och årets i högre grad är nytaget material? Så är det för mig. De flesta bilder som jag laddat upp i år är tagna just i år.

Den internationella tävlingen – ja, det är en tävling också – är en stor succé med nära dubbelt så många bidra som i år. Vi får se om man når upp till de 320 000 bilder som behövs för att nå det målet.

Wiki loves monuments är världens största fototävling!

Tittar man på deltagarlistan för svenska Wiki Loves Monuments slås man av att det är mycket få anställda inom kulturarvet som deltar. Borde inte det kunna ingå i samhällsuppdraget att se till att institutionernas information och kunskaper om kunskaper finns där användarna finns? Vilken plats är bättre än wikipedia?

Mitt förslag är att hågade kulturarvsinstitutioner går samman och genomför en kampanj tillsammans med Wikimedia Sverige under 2013. Vilken institution blir bäst på att bidra till Wikimedia under 2013?  Kanske något för de statliga museerna, länsmuseerna, Riksförbundet Sveriges Museer, biblioteken, arkiven och kulturmiljövården att göra ett riktigt samarbete kring? Det borde inte vara omöjligt att få in åtskilliga tiotusentals bilder… Och kulturarvsaktörerna skulle få rejält cred för! (Man skulle även kunna utöka detta med flest och bäst nyskapade och uppdaterade artiklar i Wikipedia.) Samarrangera kring alla olika Kulturarvsdagar med olika innehåll och inriktning som arrangeras varje år.

Riksantikvarieämbetet och Wikimedia Sverige har tillsammans börjat lägga grunden för en öppen och transparent kontaktyta där ett fördjupat och långsiktigt samarbete kan utvecklas kring. Vi på Riksantikvarieämbetet siktar på att Wikipedia blir en av flera viktiga informationskällor för kulturmiljövården. Vi tror att det är det bästa sättet att använda de resurser vi har för att stötta kunskapsprocesser i samhället – och får mest smäll för pengarna.

Ett motargument som jag ibland hör är att Wikipediabidrag inte skänker individen och institutionen den uppmärksamhet och cred som man eftersträvar. Denna norm kommer dock att förändras i takt med att institutionernas uppdragsgivare och ledningar kommer till insikt om att kulturarvsinstitutionernas roll måste förändras. Det kommer att ske överallt, förr eller senare. Och att förverkliga outreach ger stort genomslag i media och på andra håll behöver man inte hysa några som helst tvivel om… Ett nyligen publicerat exempel på det kring Wikipedia finns här och ett relativt nytt kring ett över tre år gammal outreach-projekt finns här.

Så, vad väntar vi på?

"Vad väntar ni på? Framtiden är redan här. Och här borta!!"

”Vad väntar ni på? Framtiden är redan här. Och inte där utan här borta!!”

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Evenemang, foto, social media, Web 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: