Väldigt kort summering…
Nu har det gått drygt en vecka sedan Almedalsveckan avslutades. För mig var det några intensiva dagar med att träffa folk, lyssna på seminarier, och eget framträdande på tre olika evenemang. Veckan rymde även en del jobb på kontoret… Ska försöka summera några av de saker som jag minns mest från åtta dagars intensivt almedalande.
Mest intressant – God Morgon Almedalen 2011 (#gma11)
Förra årets succé med ett livesänt Sociala mediaakuten fortsatte i en likartad form även i år – men under namnet God morgon Almedalen. Samma uppsättning var på plats med Joakim Jardenberg och Brit Stakston som programledare, Björn Falkevik (Social Video Production) som rattade sändningen och kommentatorer i form av Anton Johansson (Twingly), Thomas Hansen (JMW) och Deeped Strandh.
Hela idén med GMA11 var att bidra till att det som sker under Politikerveckan når även dem som inte finns på plats. Att GMA11 har en betydelse i mediabruset visade sig genom att flera tunga personer valde att delta. Bland politiker och regeringsmedlemmar kan nämnas Göran Hägglund, Sofia Arkelsten, Rosanna Dinamarca, Anna-Karin Hatt, Fredrik Federley m fl.
Värt att notera är att GMA11 inte alls bevakades eller kommenterades av av de traditionella medierna. Är konceptet med relativt oberoende aktörer, med billig produktion alltför utmanande för stora mediabolag, med stora omkostnader?
Klart joxigast – #flickjox
Flickjox var det interna skämtet som först spreds via twitter, sen hamnade på en egen sajt för att långt senare refereras av DN. Flickjox-begreppet symboliserar det nya efter Facebook/Twitter/Google+ som alla vill vara först med, det som alla vill ha en invite till. Att det är meningslöst att kunna förutse det nya, hetaste, är uppenbart. Men svårt att svälja för den som till varje pris vill vara först med det senaste.
Flickjox vart ett stort skratt för de allra flesta, men några rasade över att inte vara delaktiga i skämtet. Det är begripligt. Men samtidigt så är det en del av livet: alla kan inte vara med på allt, alltid. Flickjox uppstod i en liten tajt krets, som levde nära varandra och blev en sorts ventil för att hantera en intensiv arbetsvecka. Jag känner igen mig från tidigare erfarenheter från mitt liv som arkeolog…
Mycket är skrivet om flickjox…
Särskilt erkännande för #flickjox ska ges till Petter Karlsson, Robin Danehav och Nikke Lindkvist.
Jag skrattar fortfarande.
Klart roligast – Juholt tipsar Petter
Petter, Juholt och mustaschen. Inga fler kommentarer nödvändiga.
Mest jobb
Själv deltog jag på tre olika evenemang. PwC bjöd in till ett seminarrium kring öppen data. Siktet var tydligt inställt på att peka på det pågående paradigmskifte i synen på relationen mellan myndighet och medborgare. Vem är till för vem? Mer specifikt handlade seminariet om att ifrågasätta varför myndigheter håller på data istället för att släppa den fri för förädling. Panelen – jag själv, Catarina Wretman, stf GD, PTS, Joakim Jardenberg, vd, Mindpark, Mattias Jansson, kommunchef, Katrineholms kommun – var alla starkt inne på att data ska vara öppen och fri att vidareutnyttja. Moderatorn och seminariedeltagare ville dock försöka peka på problem med öppen och fri data. Här finns PwC:s referat av seminariet.
Visst, det finns data som inte kan elelr bör vara fri, men låt oss börja med den som är möjlig att tillgängliggöra för fritt vidareutnyttjande. Kultur(arvs)området har alla möjligheter att gå i bräschen, ta plats i samhället och öka relevansen för verksamheten genom att var mer öppen med den information man är satt att fövalta åt medborgarna!
IT & Telekomföretagen (Almega) hade ett seminarium kring frågan ”Varför ska Sverige ha bredare bredband?”. Här finns IT & Telekomföretagens referat av seminariet. Kulturarvsinstitutionerna har i dagsläget ganska litet behov av bredare bredband. Situationen kommer att vara väsentligt annorlunda den dagen där mer strömmande media och annan data blir mer öppet och fritt tillgänglig.
Precis innan jag lade huvudet på kudden fredagen den 6 juli – klockan 1.45 – kollade jag telefonen och hittade ett SMS från Joakim Jardenberg. Han ville ha med mig på #gma11-sändningen – samma morgon. Några timmar senare, och litet trött i huvudet, lyckades jag samla ihop mig för att tala om Riksantikvarieämbetets digitala agenda. IT-ministern var på plats, vilket inte skadade…
Mest magiskt – TEDx Almedalen
Vädret var inget vidare de första Almedalsdagarna. Lagom till det var dags för TEDx Almedalen slog vädret om och alla vi 250 som hade invites fick uppleva en fantastisk kväll. Inte så mycket att säga, kolla klippen. Och: ett stort tack till Anton och Martin och alla andra som arrangerade TEDx Almedalen!
Klart dimmigast – Dimman
Förutom några inlägg och åsikter som dök upp så var nog Almedalsdimman den mest kommenterade. Så här tolkar Petter Karlsson dimman.
Bild och video
Jag tog en hel del bilder som finns tillgängliga på min Flickr-ström.
Dessutom ägnade jag mig åt en del kompetensutveckling på video och redigering av video.
[…] uppgav #flickjox som ”Årets på hittade Digitala tjänst” i sin almedalssummering. Lars Arkland minns Flickjox som klart ”joxigast” under […]
Kul att ses i #almedalen och tack för alla omnämnanden av mitt namn i bloggposten. See ya soon, mate! 🙂
/Anton
Japp!