Remixad historisk bild från RAÄ

Idag har ett nytt informationssamhälle etablerat sig och ett gammalt håller sakta men säkert på att avvecklas. En utveckling som många sörjer. Men sådan är utvecklingen, historien har många gånger visat att teknikutveckling i grunden förändrar samhällen. Och det har hänt många gånger. Vi kommunicerar varken med runor eller telegraf längre…

I det nya informationssamhället har en skapande- och delningskultur växt fram. Det är inget nytt men den har en omfattning som inte skådats tidigare. På nätet finns mängder av material, inte minst bilder av olika slag. Att lägga dem på nätet innebär att man delar med sig av sitt skapande. Vilket är bra. Men: De allra flesta bilderna får man bara titta på, vilket i bästa fall framgår av villkor knutna till bilderna. Mer regel än undantag är att det inte framgår hur materialet får användas.

Vid sidan om de ”oanvändbara” och oklart användbara bilderna finns en förhållandevis liten mängd fria fotografier, där upphovsrätten utslocknat eller där upphovsrätten inte kan hävdas av andra skäl. Det finns också exempel på bilder där skaparen valt att dela med sig, genom att licensiera materialet (exempelvis genom Creative Commons).

Den stora osäkerheten kring bild på nätet innebär t ex att skolan undviker allt som är skyddat eller där det råder oklarhet kring vad som gäller.

Följden är att  fritt material är det som används för skapande!

Intressant i det här sammanhanget är så klart det material som de offentligt finansierade  minnesinstitutionerna förvaltar åt oss medborgare. (Ja, bilderna ägs av medborgarna). Det finns säkert ett par-tre miljoner bilder på olika institutioners webbplatser, bara i Sverige. I söktjänsten Kringla finns 1,3 miljoner bilder. Men bara en liten del är klart utsagt att de är fria att använda… Det är så klart inte acceptabelt, vilket uttrycktes tydligt i en debattartikel nyligen.

På Riksantikvarieämbetet praktiserar nu Maja Larsson som är en eldsjäl, bland annat när det kommer till bild. I ett led att utveckla historiska bildsamlingar har hon startat en Flickr grupp – Recreate Culture – som tar fasta på hur man skapar vidare på befintlig kultur, som vi alla gör, och alltid har gjort.  SÅ här skriver Maja:

”Rekreera!

Använd bilder licensierade med Creative Commons, som byggstenar. Använd bilder fria från upphovsrätt. Använd dina egna bilder.

Skapa en kommentar på en gammal bild, gör en parafras, sätt något gammalt i ett nytt sammanhang. Krocka, förnya, lek med tid och rum. Skapa och återskapa. Väck till liv. Förändra och byt plats. Två bilder, många bilder… Det finns oändliga möjligheter!

Den här gruppen startades för att visa på hur gamla bilder kan väckas till nytt liv, då de tillgängliggörs på nätet och är fria att använda. En del i mitt projekt vid Riksantikvarieämbetet hösten 2010.”

Och hänvisar till Riksantikvarieämbetets bildsamling på Flickr Commons.

Redan efter några timmar börjar enskilda kreatörer att visa upp sina bilder! Kanske läge att försöka själv…?

En liten sak till: Jag hade gärna sett att en del medlemmar i gruppen varit litet mer generösa med licensieringen… Eller är det en kunskapsfråga? Om så, kolla in Creative Commons!

Jens Rydén (som rekreerat ovan) har både koll på läget och är generös!

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i CC, foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: