Återhållsamhet – för 143 år sedan

Godt föredöme. En dag förl. wår hade drottningen, i det att talet föll på den allmänna nöden, frågat sin omgifning ”om den wore belåten med fyra i stället för sex rätter till middagen?” – ”För min del svarade konungen, wore jag belåten med twå rätter”.

Citatet är hämtat från Gotlands Tidningar 14 november 1867. Just det året var det första av tre tuffa år med missväxt och svält i Europa. Det triggade en omfattande utvandring som skulle innebära att runt en miljon människor lämnade Sverige.

Tack vare Kungl. Bibliotekets skanning och tillgängliggörande av äldre dagspress får samhället enkel och gratis tillgång till ett rikt material om levnadsförhållanden och kulturella aspekter på dåtidens samhälle, och ett redskap att ställa bilder av det förgångna i kontrast till nutiden.

Jag är glad att samhället använder mina pengar på det här sättet. Nu kan jag (och alla andra) ta del av detta material – utan att behöva betala eller utan att behöva åka till KB i Stockholm. Hoppas att dessa satsningar fortsätter och att resultatet blir öppna och tillgängliga för alla! KBs arbete är ett gott föredöme. På sikt kanske materialet öppnas upp för andra att bygga e-tjänster på. Här finns oändliga möjligheter! Det är inte alltid som återhållsamhet är av godo!

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Internet, Lärande, Staten
2 kommentarer på “Återhållsamhet – för 143 år sedan
  1. kai skriver:

    Hur ska man tolka artikeln? Var det en svidande kritik av kungafamiljen eller en reverens till nådig Konungen som kände med det lidande folket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: