Räliis

ksamsokdsc_0040
Morgonflyg Visby-Bromma…

Är litet involverad i projekt som går ut på att knyta ihop museiinformationen i Sverige. Vi hade ett litet ”släpp”, en ”release” eller: tog en betaversion av en webservice i drift, i tisdags (3/2). Den här webservicen har utvecklats av en grupp kring museikoodinatorn och omfattar representanter för  hela ABM: Västarvet, RAÄ, SHM, Riksarkivet, Kungliga Biblioteket, statliga museer samt de stora museisystemen.

Den här webservicen, eller K-samsöksservern, samlar automatiskt in de miljontalsposter som finns lagrade runt om på svenska museer, poster som beskriver föremål, fornlämningar, byggnader, dokument, avbildningar m.m.  Med K-samsök börjar det bli möjligt att bygga webbplatser eller mobila tjänster som i första hand svara på frågan ”vad finns det av det här i alla museisamlingar?”. Idag måste man knalla runt på en mängd olika webbplatser för att skanna av vad som finns. Att idag bygga en webbplats som täcker alla källor är inte praktiskt genomförbart… 

ksamsokdsc_0208
Museikoordinatorn ger sin bild av vad museisamordning kan vara…

K-samsöksindexet innehåller idag 1,8 miljoner poster, och du kan köra en enkel testdemo här. Det är vårt att med några få ord att beskriva nyttan, men pröva att söka på ”Färgelanda” under sökparametern ”Var”. I söksvaret får du poster från 6 olika datakällor på bråkdelen av en sekund. Tänk dig att göra samma operation genom att a) hitta de sex webbplatserna som har information om Färgelanda, b) hitta söktjänsten på webbplatsen, c) förstå söktjänsten, d) genomföra sökningen… Okej?

Målet för året är att utveckla en mer färdig version av K-samsök. Och att ansluta fler databaser, målet är att fått in ett 30-tal olika datakällor vid årets slut. Sedan är det upp till alla som vill bygga webbplatser att använda den… Och fullt möjligt att bygga väldigt specialiserade communities typ: ”Sveriges flintyxvänner” eller kanske ”Socknar utan flintfynd men med mycket fin medeltid”.

Här finns mer information om K-samsök:

http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=47371

http://www.k-blogg.se/?s=K-samsök

http://adelso.wordpress.com/?s=K-samsök

http://wunderkammer.curalia.se/index.php?p=541

k-samsok_dsc_0192
… och många lyssnade uppmärksamt på!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi, RAÄ, Staten, Web 2.0
4 comments on “Räliis
  1. Gert Franzén skriver:

    Har en vindskiva lossnat utanför planet?

  2. arkland skriver:

    Nej. Det kallas för flygplansvinge. Sådana finns på alla flygplan. Tack och lov.

  3. Gert Franzén skriver:

    Ingen dag utan att man lär sig något. Svinge, jaha.

  4. […] kom att tänka på detta när jag prövade den nya söktjänsten K-samsök som min gode vän Lars-Ove tipsat om. Den är helt ny och är ännu så länge en hyfsat fungerande betaversion. Man kan beskriva den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: