Snuttiplutt gullifjun

findus_2002_dscn0001

Rubriken till det här inlägget kommer Google Translate (se längst ner i högerspalten) få grova problem att hantera. Brymädö! (Östgötska för: Det bryr jag mig inte det minsta om). Dagens DN skriver Emil Arvidson om hur sötsliskiga bilder och videor på söta husdjur forsar fram i fiber- och kopparledningar runt om i världen. Arvidson hävdar att många framgångsrika sajter vältrar sig i gulligheter. Ett exempel som nämns är sajten cuteoverload.com. Personligen verkar det mest handla om milda former av husdjurstortyr…

Fenomenet är inte så lätt att förklara. Patienter som får titta på webbkamerabevakade hundvalpar mår bättre och man tror att det beror på att patienterna tycker att de är söta (!). Andra mer pretentiösa tolkningar pekar djupare in i det mänskliga psyket: gullighetskonsumtionen är en reaktion mot finanskris och primalt sökandet efter säkerhet. En annan tanke är våra djupt mänskliga behov att skydda lockas fram av de små hjälplösa livens outtalada rop på just skydd. Gulliga bilder påverkar samma delar av vår hjärna som går igång på sex, droger och rock&roll. Alltså: Vi har att göra med en socialt accepterad version av porrsurfande! När får vi se det första polistillslaget mot nätverk av patologiska gullighetssurfare som handlar med söta bilder på duniga kattungar? Hur som helst har det vuxit fram en industri som går ut på att tillfredsställa människors behov av snuttiga små gullefjun. Jag hakar på direkt!

Mår du bättre nu!?

Men samtidigt vill jag påpeka att även den juvenila gulligheten med tiden går över och tar nya former som, åtminstone för mig, är lätt att röras över och dras med i…

findus_2008_p1050172

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , , ,
Publicerat i Internet
8 comments on “Snuttiplutt gullifjun
 1. David skriver:

  Som en del av IFPIs Operation Miau är du härmed misstänkt för brott mot upphovsrättslagen. Om katter inte får betalt för sin gullighet hur tror du då att det ska kunna finnas gulliga katter i framtiden? Du är en gullighetstjuv!

  För övrigt så är är alla cuteoverloadbilder och LOLcats uppenbara brott mot KUL.

 2. tanja skriver:

  ÅÅÅÅÅÅH FINDUS jag saknar honom. jävla kattmobbare.

 3. arkland skriver:

  Tanja: Eee, vad pratar du om!?

 4. Tanja skriver:

  Han fick ju inte följa med.

 5. Inger Maria skriver:

  Den 13 december! Lussekattsmissbruk helt OK.

 6. Inger Maria skriver:

  Kattastrofalt, sa Bill.
  Misserabelt, sa Bull.

 7. arkland skriver:

  ——

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: