Symbols in acktion

ek_dsc_0104

Det här med symboler är inte så himla enkelt. Det får inte minst hårdrockarna erfara när de omger sig med attribut som förknippas med viss tvetydighet. Förebilden till Järnkorset, eller det mantuanska korset, kommer från  Tyska ordens kors. Av någon anledning blandas Järnkorset ofta samman med malteserkorset, som ser ganska rejält annorlunda ut.

Järnkorset instiftades i Preussen 1813 och delades ut som tapperhetsmedalj i samband med tyskarnas återkommande bråk med grannen Frankrike under 1800-talet. Under Första Världskriget kom Järnkorset åter till heders och senare, 1939, snodde man i nazi-Tyskland åt sig medaljen och försökte göra den till sin egen. Under Första och Andra Världskrigen pytsade man ut miljontals Järnkors. Sedan i maj 1945 har inga fler medaljer delats ut.

Järnkorsets historia tog inte slut med att man lyckats krossa naziregimen i Tyskland. Medaljerna blev nämligen åtråvärda segertroféer för de amerikanska soldaterna som naturligtvis plockade med dem hem. Några av dessa veteraner tog med sig symbolerna in i Hells Angels, som grundades bland annat av soldater från Europas krigsscen. Förutom Järnkorset kom även swastikan och tyska hjälmar till heders men då för att provocera, inte för att visa sympati för den regim och ideologi som de varit med om att krossa, med livet som insats.

Symbolen har så klart många meningar, för olika kulturer. Man kan ändå notera att nazisterna aldrig använde symbolen för partiet eller för sin obehagliga ideologi. I det återuppbyggda Tyskland togs Järnkorset till heder och då som symbol för den tyska försvarsmakten – Bundeswehr. Symbolens provokativa laddning lockade väl senare hårdrocksfansen,  typ sådana som gillar”Motörhead”. Men de är nog inga nasisster. Ville bara nämna det – så det inte blir något missförstånd.

Vad är det för fel på att använda ordböcker och rättstavningsprogram?

ek_2_dsc_0105

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , ,
Publicerat i Kul skylt, Kul?
4 comments on “Symbols in acktion
 1. Martin R skriver:

  Tumregeln är att hårdrockare är satanister, medan det är syntharna som är nazister. (-;

 2. arkland skriver:

  Ska försöka komma ihåg det!

 3. Gert Franzén skriver:

  Finns det inga kommunistiska musikanter numera? Hur kan dom se ut, månne?

 4. arkland skriver:

  De ser nog ut som stjärnor gör mest. Röda stjärnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: