Världens medeltid i ökenformat

I Hovetorp, där jag bor, händer ständigt en massa spännande saker. Men det finns ställen som det verkligen slår gnistor om. Som exempelvis Götene i Västergötland. Inte utan buller och bång finns nu en upplevelseby med namnet Medeltidens Värld (länk till en förvånansvärt amatörmässig hemsida). Denna turistattraktion håller nu på att byggas upp kring rekvisitabyggnader från Arn-filmerna.

Anläggningen är inte färdig utan man valde att slå upp vindbryggan redan i juni, Herrens År 2008:

Sommaren 2008 smygöppnar vi för dig som vill besöka en växande by, där besökaren  kommer att kunna följa de olika göromålen på gården. Med jämna mellanrum avbryts vardagen för fest, lek och tornerspel. Handelsmän kommer på besök med sina vagnar lastade med varor både för vardag som fest och byn lever upp med sång och spel.

Den/de som står bakom MV vill gärna att var och en som har idéer om hur man kan utveckla passande aktiviteter kontaktar MV. Man är uppenbarligen öppen för kreativa entreprenörer och samskapande! Som sagt: Är du på hugget och vill bidra kan du ”enkelt och förutsättningslöst” (sic!) kontakta MV genom ett kontaktformulär på deras spräckliga hemsida!

Sagda hemsida sägerinte så mycket om vad MV går ut på. Vill man veta det får man snällt förflytta sig till Götene kommuns hemsida:

Tanken med Medeltidens värld är att anläggningen skall göra historien mer tillgänglig genom att byggda broar mellan fantasi och verklighet, förmedla kunskap, fakta och samtidigt kombinera äventyr med upplevelser. Västergötland med sitt kulturhistoriska arv, rika medeltida historia, historiska minnesmärken, kyrkor och fornlämningar är en bra landskap att uppleva den svenska historien. Medeltidens värld skall attrahera en bred skara människor både nationellt och internationellt och sammanföra människor i olika ålder, kultur och bakgrund. ….

Medeltidens Värld ska erbjuda äventyr och upplevelser av hög kvalitet baserad på vetenskap med tidig medeltid (1150-1250) i fokus. ….

 • ha riddarens både mytiska och verkliga värld som utgångspunkt i moderna utställningar, rekonstruerade miljöer, virtual reality, rekvisita och föremål.
 • utgöra en utgångspunkt för utforskandet av de verkliga tidigmedeltida kulturmiljöerna i Forshem, på Kinnekulle och i Skaraborg.
 • attrahera en bred skara människor både nationellt och internationellt.
 • visa miljöer ur filmerna om Arn med särskilt fokus på filmens två gårdar Arnäs och Forsvik.

Som vi ska se så har men en bit kvar att gå. Några vänner tog sig till MV nu i somras och har snällt skickat vykort som skildrar läget för Medeltidens Värld. På hemsidan utlovas en ”växande by” som ”skall göra historien mer tillgänglig genom att bygga broar mellan fantasi och verklighet, förmedla kunskap, fakta och samtidigt kombinera äventyr med upplevelser”. En sak är klar: bygget lider inte av växtvärk och ställer enorma krav på besökarens fantasi om man nu vill få en medeltidsupplevelse! Eller döm själva:

Medeltidens Värld. Dammen luktade kloak.

Medeltidens Värld.

Marknadsplats bestående av tomma tält som lätt kunde tas för (saligen avsomande) Televerkets.

Marknadsplats bestående av tomma tält som verkade vara inhandlade från (saligen avsomnade) Televerket.

Far och dotter roar sig.

Far och dotter roar sig.

Biljettståndet till arenan.

Biljettståndet till arenan.

Arenan.

Arenan.

Familjen kollar in en attraktion.

Familj kollar in en av attraktionerna.

Information.

Information.

Inhägnad.

Inhägnad.

KAst med hästsko.

Kast med hästsko.

Ännu en skojig attraktion.

Ännu en skojig attraktion.

Vännerna berättar via SMS: ” Vi betalade 130 spänn. Ingen personal, ingen servering. Inte ens kaffe. Marknadstälten var tomma. Vattnet i dammen stank kloak. Tänk dig barnfamilj från Trollhättan. Med hungriga barn! Det finns en trähäst. Det roligaste var en höna med tre kycklingar. Jag kan mejla en bild på dom, om du vill1 [Jag avböjde]. Vi har en tupp hemma som vi har döpt till Arn. Han är modig. Du får se honom helt gratis.

Ja, vad ska man säga om det här….? FUBAR?

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Arnland, Kul skylt, Kul?
34 kommentarer på “Världens medeltid i ökenformat
 1. Catrin skriver:

  Det gäller ju att casha in så mycket som möjligt på Arn..

 2. arkland skriver:

  Typ ”Snabba cash” och försöka undvika att ”Aldrig fucka upp”? 🙂

 3. Gert Franzén skriver:

  Min omedelbara reaktion är: Stackars..!

  Här i Linköping vill man bygga en ”forntidsby” vid Djurgårdens norra ände, vid ett blivande stort Naturum. Det ska va ett stenåldershus, ett brons- och ett järnåldershus samlade på ett ställe, precis som i forntiden… Här ska myterna bli verklighet. Med nybyggda gravar, stenmurar och annat placerade där de råkar få plats, dvs fel i landskapet.
  Jag skriker, jag flyr!!!

 4. arkland skriver:

  Gert: ”Linköping – kommunen där idéer blir verklighet”. Man kanske skulle föreslå en justering av kommunens slagord: ”Linköping – kommunen där en del idéer blir verklighet – oavsett kvalitet”! 😉

 5. Ylva skriver:

  Verkligen ”period”, måste jag säga som gammal lajvare…

 6. Gert Franzén skriver:

  …där klichéer blir verklighet.

 7. Gert Franzén skriver:

  Bildtexterna är ljuvliga!

 8. arkland skriver:

  Ja, och som du förstår så är det inte jag som hittat på dom. Egentligen vet man inte om man ska skratta eller gråta. Men bildtexterna manar fram det tragikomiska i det hela. Jag kan tänka mig att stället är kul och spännande att besöka om det är nåt evenemang. Men att ta betalt för att folk ska vandra runt i något som mest liknar en byggarbetsplats i ett grustag, det är ganska tufft…

 9. Claes skriver:

  En bekant på Kinnekulle som har jobbat på MV i somras sa att det var ganska mycket folk första helgen men att det sedan blev ganska ödsligt. Konkurs senast till årsskiftet? Kanske man kan slå vad hos någon brittisk vadslagningsfirma när den kommer? Undrar hur oddsen ser ut?

  Götene är kanske Skaraborgs tristaste kommun. Nu har det dock dykt upp förslag på att skilja ut Kinnekulle från Götene igen (var en egen kommun fram till 1970-talet). Tycker jag låter som en bra idé.

  • Elisabeth skriver:

   Det blir ingen konkurs. MV är ett eget bolag, sägs det, men kommunen (vi) lägger nya miljoner hela tiden på det omöjliga projektet. Det enda positiva anser jag är, att denna gång försöker inte kommunledningen exploatera och förstöra Kinnekulle, vilket de annars försöker hela tiden. Tänk vad en okänslig ledning kan ställa till med, tur att det finns de ute i kommunen som begriper bättre.

 10. arkland skriver:

  Borgmästare Claes av Kullen!? Kan kanske vara en alternativ karriärväg? Kommunhus i Gum?

 11. Gert Franzén skriver:

  @Lars: Bildtexterna är geniala i sin sorgliga humor. Det var kanske därför jag skrattade så tårarna kom.

 12. Sávon skriver:

  Jag tycker att bilderna är hrmmm, något vinklade. Jag har också varit där och det fanns jättevackra träbyggnader som man rest och trevliga guider som var mycket kunniga. Vi diskuterade länge historia.

  Jag fick mat och en kopp kaffe med en riktigt smaskig medeltidskaka, för en billig penning. Sedan var det tornerspel och två lag tävlade på hästar. Mycket kul.

  Visst var det en öde marknadsplats, men man vill ha hantverkare dit och jag funderar faktiskt på att sätta upp en bod.

  Troligen har man startat detta mycket för att sysselsätta folk, som behöver få arbete.
  Jag hoppas att det blir något riktigt bra av detta och jag skulle gärna vilja hjälpa till.

 13. Viggo skriver:

  Hej Sávon.
  MV som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är ju roligt sagt!

 14. Nathalie skriver:

  Det är jag på hästen!

 15. arkland skriver:

  Viggo: Ja, sanna mina ord. Man kanske skulle föreslå ägaren att döpa om anläggningen till ”Medeltidens Lustiga Värld”!?
  Nathalie: Med tanke på ambitionen att ”anläggningen skall göra historien mer tillgänglig genom att byggda broar mellan fantasi och verklighet, förmedla kunskap, fakta och samtidigt kombinera äventyr med upplevelser”: fick du några feta, arnska medeltids-vibes när du satt på hästen? Om så: Förstärktes de genom ”upplevelsen” att kasta hästsko!? 🙂 Svarar du ja, drar jag till MV på studs… 🙂

 16. Beetype skriver:

  Varför, o varför?
  Som Lunk…arkland tidigare påpekat så tok-vimlar det av autentisk medeltid i Västergötland https://arkland.wordpress.com/2007/06/06/besok-i-arnland/
  Jag har ett förslag; flytta all autenstisk västgötsk medeltid till denna nya park (flytta trähästen, det är allt som behövs:-)), dela ut varsitt ”Ave Maria” till besökarna och varje arrangör, och besökare, kommer att få sin belöning i himmelen…

 17. arkland skriver:

  Beetype: När du uttrycker dig på det där viset ser jag en frikyrkopastor framför mig (möjligigen minus det där med Ave Maria). Är det minnen från din småländska uppväxt bland Elim, baptister, Sjundedagsadventister, pingstkyrkor, missionskyrkor, Betel som nu springer upp till ytan och tar form i dina ord?

 18. Beetype skriver:

  Det faktum att min bror blivit pastor i Lilla Edet KAN ha spelat in…

 19. arkland skriver:

  Amen.

 20. Arn`s Vänner skriver:

  Det kan ju inte bli annat än fisko om man snor en idè, men inte hela konceptet.

 21. Arn`s Vänner skriver:

  Det kan ju inte bli annat än fiasko om man snor en idè, men inte hela konceptet.

 22. arkland skriver:

  Arns vänner: Var glada att ni slapp göra fiasko! Eller hade ni nåt annat i rockärmen som gjort en satsning i egen regi mer lyckad?

 23. Arn`s Vänner skriver:

  Visst har vi en massa ess i rockärmen Men tyvärr har kommunen redan snott vår idè en gång så vi måste ju vara försiktiga….
  Läs mer på vår hemsida..

  http://www.medeltidensvärld.se

 24. arkland skriver:

  Arns vän: Jag kollade din hemsida men den sa mig inte så mycket…

 25. Arn`s Vänner skriver:

  Vi tycker att den säger/kommer att säga allt 🙂

 26. Sigge skriver:

  Arns vän: Jag förstår inte syftet med sidan.
  Vad jobbar ni med?
  Är det något aktuellt som händer?

  Sidan är inte uppdaterad på länge nu, samma text hela tiden, dock eventuellt ny layout då och då.

  Nu kommer sommaren med stora steg.
  Arn-tåget kommer snart vara passerat.

 27. Arn`s Vänner skriver:

  scrolla ner så ser du forumet…
  där händer det saker…

 28. Sigge skriver:

  Det enda jag ser är 6 inlägg i ett forum.
  Dessa inlägg innehåller ingen information utöver det som finns på sidan.

  Vad händer?
  Gör ”ni” något?

 29. Bengt skriver:

  I år för besökarens fantasi vara ändå större om man vill få en medeltidsupplevelse. En ny ”attraktion” för i år är ett 150 meter högt vindkraftverk strax bakom medeltidens värld!

  • Arn`s Vänner skriver:

   Och så här ser det ut:

   • arkland skriver:

    Arns vän: Där har ”Arn” nåt att fajtas mot, likt en modern Don Quixote. Motrörelsen går trögt… Dags att försonas? (Tips: På svenska använder man inte apostrof för genitiv… det gör man i England… 🙂 )

 30. KalleKuling skriver:

  Jag måste gå lite till försvar för anläggningen. Förvisso är det både korkat och skamlöst att öppna en så ofärdig anläggning som det som fanns att beskåda förra året. Det innebar ju med säkerhet att en stor mängd människor bara kom en gång och ALDRIG mer. Men jag har varit där nu i sommar och det har hänt sinnesjkut mycket grejer. örtagårdar och hus som man bara blir lycklig av att se. Hantverkare som bygger osv. Man borde ”smygöppnat” i år istället med tanke på att det fortfarande är påtagligt ofärdigt. Inträdespriset är alldeles för högt, men detta kan faktiskt bli någonting! ‘JAg hoppas innerligt för projektets framtid för det som gjorts och det som planeras är storartat, men i en ofantligt klantig paketering…

 31. MV skriver:

  Nu har kommunledningen i Götene kört över Göteneborna fullständigt, hittils har anläggningen kostat invånarna 38 miljoner, men nu kan dom tänka sig att ”överlåta” alltihopa till Bert Karlsson som vill göra skolmatsal och stoppa in eltraktorer och en massa strunt och helt släppa detaljplanen och värna om vårt kulturarv: http://nlt.se/startsidan/gotene/1.679317
  Berts ”tankar”:
  http://nlt.se/startsidan/gotene/1.678493
  Helt sjukt hur politiker kan behandla sina invånare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: