Was ist dass!?

Kan man sich fragen.

Ja, vad är nu det här? Ett metallsökarfynd från Västergötland (nej, platsen finns INTE i Fornsök och det finns länsstyrelsetillstånd) som jag inte sett maken till. Nytt kan jag tro, men ibland blir man ju överraskad…

(För er yngre kanske jag ska påpeka att frågan gäller saken till höger om den runda koppargrejen. Ni som aldrig har hållit i en 2-öring göre sig icke besvär!)

Uppdatererad 25/7: ”Baksidan”

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , ,
Publicerat i Arkeologi, Lösfynd
33 kommentarer på “Was ist dass!?
 1. Pierre skriver:

  Det där är kvarts!

 2. Gert Franzén skriver:

  Mjaa… Man kan se att de två lika delarna har varit nitade till någonting av icke metalliskt material. Dessa två saker har varit rölriga i en riktning som anges av nötningen i de gjutna öglorna.
  Grejerna av ickemetalliskt material har suttit fastnitade och inte rört sig omkring ”nitarna”, men varit rörliga i öglorna var för sig.
  De böjda öglorna på de två lika delarna tycks kraftigt överdimensionerade och tekniken i deras framställning och stil är helt olika den mittre grejen.
  Den mittre har en ögla i motsatt ände som inte är nött, dvs inget hårt har rört sig i den öglan, dvs någon lina har varit knuten i den.
  Allt är så förvånande smått. Det börjar kännas som någon fiskegrej.

  Kvarts? nej mer än 15 min är det säkert. Snarare en tredjedels.

 3. arkland skriver:

  Pierre: Kanske du ska ta ett besök hos optikern!? 😉

 4. Gert Franzén skriver:

  Är dålig syn ett genomgående drag hos arkeologer? Eller sitter problemet strax bakom..?

 5. Martin R skriver:

  Mycket konstigt föremål, alldeles uppenbarligen gjort av slagen kvarts och bränd lera.

  Det är för litet för att vara ett halvt munbett.

  Jag har aldrig sett ett förhistoriskt rembeslag med den där sortens knappar som fastsättningsanordning.

  Krokarnas böjningsriktning antyder att knapparna sitter på beslagens baksida. Finns dekor på sidan utan knappar, d.v.s. den troliga godsidan?

 6. arkland skriver:

  Har uppdaterat med en bild på ”baksidan”.
  Vetenskap: Knappar med platta och krok är 23 resp 20 mm, medan ”droppen är 36 mm l, upp till 6 mm bred och upp till 3 mm tjock. Avståndet mellan knapp och platt är runt 4 mm.

 7. "Peking" Ulf skriver:

  Njaee, hörni.

  Så här är det nog: Den duktige smeden har gjort ett försök att göra historiens första försterhakar, men det hakade upp sig. Han glömde att det borde vara öppna byglar på undersidan av ”droppen”.

  Eller va?

 8. "Peking" Ulf skriver:

  Häpp, nu har jag det!

  Det är ju förståss en sån däringa hålla-ihop-klädedräkten-grej, typ. För barn kanske?
  Droppen är bara dekoration.

 9. Christina skriver:

  Men ser ni inte att det är en förhistorisk spiral??! Typiskt karlar! 😉

 10. Gert Franzén skriver:

  Jadå, Christina, det är en spiral. Naturligtvis. Försök att somna om nu!

  Såhär är det, helt enkelt. En person har en rem om halsen och ändarna sitter i var sin av de två länkarna. I den lilla grejen som då hänger ner (nämen, sov nu Christina!) sitter först en liten trådring som det sedan hänger ett smycke i. Kanske en brakteat, om man ska dra till ordentligt. Eller nyckel, för att göra det vardagligt.

 11. arkland skriver:

  Så talade Magister Gert.

 12. Christina skriver:

  Skämt å sido så håller jag med Gert, mer eller mindre. Mojängen är ganska lik en sådan sak som han beskriver, men som man t ex kan fästa på sitt bälte i den änden (den del som är nederst på bilden), och sedan hänga föremål från de andra ”ändarna”, som då fungerar som hakar. Storleken stämmer ganska väl, men hålet där remmen som fäster gerjen i bältet (eller var man nu vill fästa det) är så litet att det i så fall måste ha varit något ganska lätt som hakades på, t ex ett nålhus och en pincett. Jag har dock aldrig sett ett sådant föremål med ”leder” i – de brukar mera se ut som ett stablit, trearmigt kors..eller, ja, en spiral… (hur fasen man ska förklara det där vet jag inte…jag tar därför Gerts råd och går och lägger mig).

 13. Gert Franzén skriver:

  Ja, Christina (gomorron förresten), vi har det här nånstans. Det var det lilla hålet som jag associerade till något lätt smycke som obelastat hänger där. Hålet ser ju inte nött ut och ser heller inte ut att vara anpassat för fastsättning i något annat än en slinga av tråd.
  Din tanke styrks av att de stora hålen är nötta rakt ner (eller rakt upp).
  Som sagt, vi närmar oss!

 14. Claes skriver:

  Jag skulle tolka det som ett ”beslag” och om inte det håller så är det något ”kultiskt”… 😉

  I vilket fall tycks det vara något som nitats fast på ett läderbälte (eller åtminstone ett läderföremål)

 15. Gert Franzén skriver:

  Claes, jag tyckte först oxå att det såg nitat ut, men på nedre bilden syns gjutsömmen, så det är den formen från början. Men, just det, läder är mycket troligt.

  F.ö. känns begreppet ”beslag” som en sådan där typisk arkeologisk skrotlåda där en mängd metallbitar hamnar. Liksom ”kult”, naturligtvis. Arkeologin var tidigt ute med källsortering…;) /Magister Gert

 16. Claes skriver:

  Gert: Härligt med ironi som går fram!

 17. arkland skriver:

  Jämte ”beslag” så är väl ”bleck” ett fin-fint begrepp att ta till om man inte har en aning vad det är!?

 18. Gert Franzén skriver:

  Och ”skrapor”

 19. arkland skriver:

  ”Aktivitetsområde”, ”odlingslager” och ”kulturlager” för spridda, flummiga jordlager eller sönderplöjda mörkfärgningar som kan eller inte kan vara ”boplatslämningar”!?

 20. arkland skriver:

  Hmmm, apropå det här med ”Godmorgon Christina”: Du bor väl på Nordamerikas västkust och det gör ju sådana hälsningsfraser ganska komplexa om de utdelas mellan mer GMT-relaterade människor och er ”over there”?

 21. Christina skriver:

  Ja, jag fick Gerts råd på morgonen, men jag visste ju vad han menade ändå… Fast som vi säger här, ”Twist my rubber arm” – det finns värre saker att göra än att sova tupplur vid halv tolv på morgonen!

 22. Gert Franzén skriver:

  Inte visste jag att du Christina fanns på andra sidan världen. Hoppas det är bra där hos dig!

 23. Gert Franzén skriver:

  Christina: Om det hade hängt och dinglat saker på ”krokarna” så skulle gjutsömmarna ha försvunnit snabbt. Men dom är kvar, vilket styrker min tes om att det har varit läderremmar trädda över ”knapparna”, och som inte rört sig så mycket. Vidhåller således.
  Ditt drag!

 24. Christina skriver:

  Ja, det stämmer ju…jag har hakat upp mig på att den långa armen ser ut att vara platt på ena sidan men rundad på den andra. Det ser ju ut som att den platta delen i så fall kan vändas inåt, mot något (t ex kroppen, om det nu är en kropp som den ska fästas mot)medan den andra biten är utsidan, s a s. Det stämmer ju även med krokarna. Vad fästes med läderremmar? Klurigt när man inte har datering…

 25. Gert Franzén skriver:

  Ja, jag tror också det är kropp på den sidan. Och att läderremmen rundar nacken på den kroppen och kommer tillbaka. Och något hänger i den lösa mellandelen. Dateringsbristen lämnar fantasin otyglad, men hålets litenhet öppnar för smycke, kan en tycke…

 26. "Peking" Ulf skriver:

  Nä nu, hörrö!

  Får du nog ge oss gissare en ledtråd.

 27. Martin S skriver:

  Hej, Platsen som grejen hittades på har som tidigare kunnat ses i detta forum gett medeltida föremål av hög kvalitet(förgyllt liljebleck). Detta bleck har antagligen tillhört klädedräkten hos en mycket fin person. Kan även detta föremål vara medeltida med koppling till fint folks kläder? Bleckets datering och bakgrund framkom bla via Rune Ekre (f.d Lödöse Museum) och af Ugglas bok om Lödöse. Tack för ert engagemang det är ruskigt positivt för oss entusiaster!

 28. "Peking" Ulf skriver:

  #2

  Nä nu, hörrö!

  Får du nog ge oss gissare en ledtråd.

  Igen.

 29. arkland skriver:

  Tackar och bugar för det!

 30. "Peking" Ulf skriver:

  Nå, vem hade rätt, Tobias eller Ekre?

  Skaplig sida att fnurra runt i (ukdfo).

 31. Tobias skriver:

  Jag, så klart… 😉

  Visserligen är väl dateringen inte helt huggen i sten. Men om den är medeltida är den säkerligen från slutet av epoken. Får se om jag kan hitta mer om ämnet.

  Tobias aderat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: