Del 6: Den sorgliga historien om Morren

De som färdades på landsvägen förbi Morrens backstuga gick ofta fram för att se på förfallet. Om Morren till äventyrs var hemma kom han utfarande med sin gamla bössa. De som inte kände till honom blev naturligtvis förfärade. Men det var inte så farligt. I bygden var det känt att bössan inte varit laddad på 50 år. Den nyfikne som såg närmare på muskedundret skulle ha sett att bössan var helt igenrostad. Nytta gjorde den trots allt, den höll folket borta från Morrens domäner – den nya hövdingen på kullen vid landsvägen.

Han tycks ha varit ensam i sin uppfattning om arvet. Han blev osams med prästen i Slöinge som vägrade att hjälpa honom med en överklagan. Det spända förhållandet till kyrkan kom till uttryck på andra sätt. Otto gick visserligen med på kyrkvägen bland folk, men höll sig alltid för sig själv. In i kyrkan gick han aldrig, bara fram till kyrkporten.

Hans något distanserade relation till kristendomen kom också uttryck i ett husförhör där prästen frågade Otto: – ”Nå, Otto, vad säger Herren om de 10 budorden?” Otto svarade: – ”Tja, vad ska han säj, han har ju själv gjort dom”.

När han inte fick hjälp av prästen med sina besvär vände han sig till länsmannen, sedan till kronofogden, landshövdingen och vidare ända upp till kungen. I yngre dagar gjorde han årligen vandringar till Stockholm med förhoppning att få audiens hos kung Oscar II. Vid ett tillfälle beviljades han företräde och Oscar II lyssnade tålmodigt på hans ärende och skickade sedan hem honom. På detta besök levde Morren högt i många år, men han lyckades aldrig få göra om den visiten. Någon gård fick han aldrig tillbaka.

Berättelsen om Otto Moreau börjar här!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Kulturmiljö
One comment on “Del 6: Den sorgliga historien om Morren
  1. Gert Franzén skriver:

    Påve Bean III, även kallad Papa Bean.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: