Del 5: Otto Moreau

Mathias (Andersson) Moreau föddes år 1799 i Harplinge utanför Halmstad och blev husar i den förre generalen och den nyblivne svenske kungen Bernadottes armé. Det var väl antagligen i den vevan som Mathias tog det franskklingande namnet Moreau. Mathias bosatte sig i Slöinge år 1844. Året innan föddes Otto och familjen bodde på Bäckgården Nr 3 i Slöinge som ägdes av Mathias svärmor. Någon gång blev de tvungna att lämna arrendegården, okänt varför och när.

Vad som sedan hände under Ottos levnad vet jag inte. Den information jag fått gäller bara hans senare år i livet. Då var han egendomslös och levde i största armod, i en enkel koja tillsammans med sin gamla mor. När modern dött levde han ensam kvar i stugan. Och den stugan låg naturligtvis på samma plats som hövdingasätet. Det som var gräddhyllan för 1500 år sedan var nu lämpat för småfolkets råttbon till bostäder. Långt bort från övrig bondbebyggelse.

Otto Moreau verkar ha levt i en fantasivärld med ett drag av storhetsvansinne. Han verkar inte heller varit kapabel att sköta ett arbete. Otto hade problem med myndigheterna och så till den grad att han idag hade betraktats som rättshaverist. Bakom det hela låg en föreställning om att han blivit snuvad på ett arv. Kanske det gällde sin morfars gård i det närliggande Asige. Folk i trakten uppfattade honom som tokig och han fick snart öknamnet Morren. Så fick Morrebäcken sitt namn!

Otto levde på landsvägen, som vandrare och tiggare. Han var nämligen nästan aldrig hemma utan tillbringade mesta tiden ute på landsvägarna. Ett av skälen till att han höll sig borta kanske var stugans tillstånd. Ottos stuga var fallfärdig. Väggarna var så gistna att det fanns sprickor överallt så man kunde se rakt in i stugan. Den enda i möbeln var en stor säng med en botten täkt av halm. Stugan låg högt upp på en kulle och syntes därför tydligt från landsvägen (samma plats som hövdingagården). Hos markägaren kunde han ibland få litet spannmål för att hålla svälten borta under de perioder som han inte tiggde. I gentjänst lovade han dagsverken men det stannade vid löften. Faktum var att Morren såg ner på alla stackare som behövde slita och släpa. Han själv var alldeles för stolt och finättad, varför skulle en adelsman som han nedlåta sig till att arbeta med händerna?

Berättelsen om Otto Moreau börjar här!

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , ,
Publicerat i Arkeologi
2 comments on “Del 5: Otto Moreau
  1. Martin R skriver:

    Underbart! Vilket scoop! Ge oss årtal: när är tidigaste årtalet som stugan kan ha byggts? Och när är senaste årtalet då den kan ha rivits? Finns den på flygfotona till gamla ekonomiska kartan?

  2. arkland skriver:

    Årtal på stugan: Kartorna ger inga tydliga svar… Generalstabskartan (Halmstadsbladet 1867)visar en markering som skulle kunna vara Morrens backstuga. Den häradsekonomiska kartan över Slöinge (1919-1925) visar inga markeringar på platsen. (Morren dog 1920, och bodde då i Slöinge fattigstuga).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: