Del 2: Den arkeologiska berättelsen


En del arkeologiska fyndplatser är litet utöver det vanliga. Den som Dennis fann utanför Slöinge i Halland, ligger på en liten kulle intill landsvägen, i en lerig åker. Där, och en 30 cm under markytan, finns spår efter en hövdings stora gård. En stormansfamilj med hushåll slog sig ner här runt år 400 e Kr och styrde härifrån över en bygd i nära 600 år. Fram till vikingatidens slut, då nya herravälden gjorde sig påminda. Under samma tid – 400 till 1000 e Kr kollapsade de sista resterna av romarriket, hunnerna härjade, frankerna och deras arvingar härskade i Väst- och Sydeuropa, kristendomen stärkte sin ställning i det som vi idag kallar Europa och den nya läran sipprade under århundradena in i tankevärlden även långt upp i norr.

Vi grävde i Slöinge under åren 1992-1995 fram grunden till en stor gård som en gång bestod av 250 kvm stora ceremoniella hus (hallar), spår efter guld- och silversmide, avancerat glas- och textilhantverk. En sorts offerbleck av guld visar på religionens betydelse i dessa rika miljöer. Många av de föremål som vi sållade fram är importföremål och kommer från både syd- och västeuropa. Fynden och husgrunderna är typiska för norra Europas aristokrati under yngre järnålderns (AD 400 – 1000), avfall från tillverkning av dyrbara hantverksföremål, importföremål, stora byggnader etc.

Under 600 år varade platsens storhetstid. Men så packade storgårdens innevånare ihop sitt pick och pack och flyttade. Ett nytt sätt att organisera maktutövningen infördes i Sydskandinavien. Sedan föll den i glömska. Så pass bortglömd att ingen vet vad bygdens folk kallade gården. Och idag finns inget på ytan som påminner om Slöingeboplatsen och dess storhetstid. Den hade bokstavligt talat helt raderats ut från historien. Med undantag av de slumrande arkeologiska spåren som Dennis väckte till liv…

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Kulturmiljö
9 comments on “Del 2: Den arkeologiska berättelsen
 1. Gert Franzén skriver:

  Fortsätt skriva, Lars! Vi behöver arkeologins mjuka berättelser med det egna eftertänket och det vidgade landskapet i synfält kring ”platsen”. Det är då förståelse kommer sipprande mellan fyndnummer och koordinater.

 2. arkland skriver:

  Gert: Du kan vara lugn! Det blir en följetong i nio delar. Kanonspännande! Och sedelärande.

 3. Gert Franzén skriver:

  Det ser jag fram emot!
  Jag funderar… Där det bodde så rikt och mäktigt folk, hur var det anordnat i husen då? Var det en sketen och rökig eld på golvet som vi brukar illustrera det? Huset på bilden låter ana hög klass på byggnadskonsten, smycketillverkningen var vid tiden ypperlig, etc. Men inne i husen? Inte mycket är kvar, men letar vi efter fel saker, som vi inte finner. Har vi laddat vår fantasi med sinnliga förberedelser för sådant vi sällan ser tecken på?
  Jag har ju jobbat mycket med stensträngar/murar. Där har jag under sömnlösa nätter kunnat tänka ut förhållanden som man borde hitta i stensträngen, för att förstå hur muren såg ut och hur den rasat ihop. Och visst, när jag fått chansen har jag hittat just detta som ingen tidigare har brytt sig om att undersöka. Och nu vet vi hur murarna såg ut och vad vi ska leta efter för att verifiera det.
  Finns det liknande omständigheter kring hus, tro? …som vi låter avbaningen ta till dumpen, kanske..?

 4. ArchAsa skriver:

  Underbart att se det i fotografier också. Jättekul.

 5. arkland skriver:

  Gert:Nä, jag tror inte vi är rätt laddade sinnligt för att hitta diskreta spår av hur hallarna var inredda. Och naturligtvis var det skillnader mellan ”vanliga” långhus och hallar! Jag tror att de lämningar som ligger i marker som inte har brukats kan vara till större hjälp än de som ligger/legat i mark som plöjts in i modern tid. I Slöinge var det plöjt i ”botten”, dvs det fanns inga golvnivåer kvar. Tyvärr… stolphålsfynden pekade åt vissa håll. Vi vattensållade konsekvent och den metoden är nödvändig för att överhuvudtaget kunna jobba statistiskt med småföremål (< 2 cm).

 6. arkland skriver:

  ArchAsa: Ångrar bittert att vi inte tog mer foton på (arbets)miljö- och människor. Framför allt den dan då det började spruta upp guldgubbar ur ett stolphål…

 7. David skriver:

  Det som jag saknar mest i rekonstruktioner av järnålderslånghus är textilier som t.ex. bonader. För dekoration, värme och rumsavskiljning – tyvärr är högstatustextilier av den typen något man knappast hittar arkeologiskt.

  Hur försvann den sista generationen förresten? Du skrev flyttade, men kan det vara så att de flyttades (t.ex. avlägsnades av en expanderande centralmakt?)?

 8. arkland skriver:

  Textilhantverksavfallet var massivt förekommande i Slöinge. Och dräkten har man ju konstaterat vara central för social identitet. Så visst, när jag tänker hallinredning så tänker jag textiltapeter, ornerade trädetaljer (stolpar etc), plankgolv, uppbyggd utsirad eldstad etc etc.
  Hur försvann de? Vet ej. De kanske inte flyttade, de kanske blev ihjälslagna… människor gör ju så ibland – bildligt eller bokstavligt – när de inte har något bra skäl att ta makten. Min tro, som inte har mycket empiri att vila på, är att de flyttades och integrerades i ett (nytt) kungalevssystem (Faurås).

 9. Gert Franzén skriver:

  Mycket bra diskussion. Ja, det bör ju ha varit pråligt inomhus. Sniderier i glada färger, textilier utmed väggarna, någon konstruktion för elden, osv. Vad tror ni om golvet? Jag grävde en gång ett golv av ett vikingatida hus. Det bestod av ca 1 dm tjock lera, 6 m brett, helt plant (det skiljde 1 cm i nivå över dessa 6 m. Det var svart som dess omgivning. Är det troligt att fina herrar gick direkt på sådant underlag eller ska vi tro på golvbeläggning, kanske mattor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: