Det ÄR kul med guldsmycken

De flesta tycker att det kan vara kul att se glittriga guldsmycken och maffiga svärd – det krävs inte mycket övertalning för att få folk att uppskatta den delen av arkeologi.

skriver Ting & Tankar-Åsa.

Skönt att höra att man tillhör en majoritetsgrupp, dvs såna som gillar fina saker istället för…, tja, många saker! Kan förstå att entusiasmen över sten- och benflisorna sjunker i takt med att högtrycket stiger. OK, Åsa, jag piggar upp med några frankiska kort istället. Fyndade i Halland. Rå-kult. Massor av symbolik. Tre nästan likadana. Hur de tillverkades råder olika uppfattningar om. Gert Franzén har trovärdigt utmanat den förhärskande idén om att guldgubbar skulle ha varit ”stämplade” med en patris. Läs mer om hur repoussé-tekniken fungerar på Gerts hemsida. Guldgubbarna är väldigt lika varandra, men nästan aldrig identiska.  Det är väl samma sak med sten- och benflisor….

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Arkeologi
7 comments on “Det ÄR kul med guldsmycken
 1. ArchAsa skriver:

  Vem säger nej till lite lull-lull. Guldgubbar är definitivt en arkeolog-favorit eftersom de är sinnebilden för att det inte är vikten guld som avgör hur intressant något är. Yttepytte-små foliebitar med underbara små figurer på. Utställningen av de som hittats i Uppåkra på Lunds Historiska Museum är bland det mest gripande jag sett i museiväg.

 2. Gert Franzén skriver:

  Ja, repoussé heter tekniken och den har en partner som heter ciselering på svenska. Den senare är vanligen mera en metod för mera ytliga plastiska former på metallen, medan repoussé ger volym. I fallet guldgubbar är metoderna svåra att strikt skilja åt och det lilla formatet gör att jag har använt begreppet ”penndrivning”, eftersom verktygen ser ut som pennor. Som stylii närmast, men speciella för gg och av metall. Många andra guldsaker är gjorda med samma metod: Pärlor, delvis brakteater, hängsmycken.
  Repoussé-teknik har format kopparplåten som blivit Frihetsgudinnan i NY. Och guldgubbar! Där ser man spännvidden!

 3. Gert Franzén skriver:

  Jag kan även tillägga att jag naturligtvis har testat penndrivning för att göra guldgubbar och annat. Inte så svårt som man tror! Att göra en ganska avancerad gg kan ta trekvart, inklusive losstagning och bearbetning på framsidan. Men att göra en bronspatris för jobbet skulle vara ett hiskligt arbete, särskilt med brons, som är vresigt att bearbeta med skärande verktyg (det spricker i ytan och fläker av).
  Och Åsa: Besök Bornholms museum. Där har du guldgubbarnas epicentrum. Där finns över 1500 i utställningen!

 4. arkland skriver:

  Så ur repoussé-synvinkel skulle man kunna säga att Frihetsgudinnan på Ellis Island i NY är världens största guldgubbe!?

 5. Gert Franzén skriver:

  Indeed! …men av koppar.

 6. […] kunna blitt… lördag, juli 5, 2008 I föregående inlägg påpekade Gert Franzén i en kommentar att kopparplåtarna till Frihetsgudinnan i New York är gjorda i samma teknik som guldgubbar, så […]

 7. Gert Franzén skriver:

  Kunde inte motstå ytterligare en liten kommentar…
  De två gubbarna till höger är ”stämpelidentiska”, som begreppet heter. De är oerhört lika. Många detaljer är så helt unika att de aldrig skulle uppkomma vid penndrivning efter varandra. Men de är penndrivna enligt gammal repoussé-teknik. Hur då???
  Jo, man lägger två folier på varandra och penndriver dem samtidigt. Faktum är att just dessa är det bästa exemplet på sådant som jag sett. Ett annat berömt exempel är Bolmsö-gubbarna, som också är gjorda så. Av de två ovan är den mittre mycket mattare i ytan än den högra. Det beror på att den ytan har varit längst ifrån verktyget. Dess former är även diffusare än den något mera skarpformade t.h.
  Den person som har gjort dessa gubbar har gjort åtskilliga av de i Slöinge, men långt ifrån alla. Den till vänster har förstås han/hon gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: