En tur till sydväst #3

Besöket i Halmstad bestod inte bara av arkeologiska inomhusupplevelser. Erik tipsade om Lennart Carlies grävning i Kårarp strax utanför Halmstad, dit vi begav oss efter en lunch på ”Lilla Helvetet” vid kanten av Nissan. Ytligt betraktat en vanlig exploateringsutgrävning i åkermark i Halland. Men under de 30 centimetrarna ploglager har Lennart med kollegor hittat i runda slängar 3500-4000 mörkfärgningar, de allra flesta stolphål inom de 15 000 kvadratmetrarna som nu ska dokumenteras. Och: Läckert välbevarade stolphålssytem, väggrännor med mera som bildar eleganta avtryck av stora, riktigt stora, husplaner efter folkvandringstida – vendeltida byggnader. Den största mäter hela 51 meter och är runt 9,5 meter bred (se den lätt redigerade bilden ovan)! Det finns även tidigare järnåldersskeden bevarade. Här ska länsmuseets 5-6 arkeologer hålla på i ytterligare två månader med att mäta och gräva.

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , ,
Publicerat i Arkeologi
4 comments on “En tur till sydväst #3
 1. Gert Franzén skriver:

  Impressive!
  Vilken konstruktion på huset kan man uttolka ur detta, tro? Finns det riktiga stolphål i väggrännan? Är lerklining med i materialet? Frågorna haglar. Har du fler fina bilder på´t?
  Som några vet så vaknar mitt intresserade öga inför begreppet väggränna. Det finns ju tydligen en stolphålslinje innanför väggrännan. Och väggränna är en form; vilken är funktionen?

 2. arkland skriver:

  Ja, det lär finns ”riktiga” stolphål i rännorna. I huvudsak finns dubbla, parallella rännor den inre rännan i norr övergår i stolphål (syns på bilden ovan). Varför det är så vet jag ej. Det här är bara ett av åtminstone fyra bjässar… Lennart lär återkomma med mer information!

 3. Gert Franzén skriver:

  Är det inte två hus? Ett till höger och ett lite till vänster. Odé bara, jag kanske ska vänta in Lennarts info. Spännande och mäktigt.

 4. Beetype skriver:

  Nu har jag själv varit där och bevittnat dessa monstruösa byggnader. Tydligare än så blir det knappast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: