Svenskt gult #2

Här fortsätter Tema ”Gult” med tre varianter på maskrosdokumentation.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , ,
Publicerat i foto, trädgård
10 comments on “Svenskt gult #2
 1. Gert Franzén skriver:

  Vackra och gratis. Väldigt gratis!
  Dessutom är maskrosorna under våren indikatorer (i flock) för diverse fenomen i marken som kunde intressera arkeologin. Men då måste man vara där när det händer. En maskros väntar inte. Senare kommer smörblommor med ytterligare information. För att inte tala om nässlor, med sina kulturindikerade egenskaper (rätt lästa). Och skogsbingel med sina speciella… Etc, etc, etc… Våren är det landskapsarkeologiska ögats tid.

 2. arkland skriver:

  Vad är det som är bra?

 3. "Peking" Ulf skriver:

  Komposition,

  ljussättning,

  skärpedjup,

  bakgrund,

  skuggor,

  dagrar,

  balans,

  position,

  fokuspunkt,

  kraft,

  bl.a!

 4. arkland skriver:

  Oj, oj…

 5. arkland skriver:

  Gert: Det låter som om det är nåt du vill säga…? 🙂

 6. Gert Franzén skriver:

  Ja, det finns så väldigt många informationskanaler i terrängen för den som har ögon för det. Förutom nyssnämnda växters variationer med jordens innehåll och egenskaper, så är snökontrast min favorit. Det innebär att man i samband tunn smältande snö kan läsa ut mycket små variationer i markformer. Särskilt effektivt är det för uttolkning av fossil åkermark t ex i form av tegsystem. Effekten kan vara alldeles häpnadsväckande tydlig, men den kan vara försvunnen inom någon timme. Återigen gäller att vara i landskapet när det andas sin historia. Ofta är det bästa läget när det är regnigt och snögloppet står till fotknölarna. Och frustrationen att vara ensam om observationen får något kompenseras med kameran. Kartera hinner man sällan, såvida inte ett väderomslag fryser snön i lagom läge. Även smältvatten, snögloppets vattenhalt (reflexionsförmåga), grästuvor som bryter den smältande snön, etc, ger bra info. Metoden skrev jag om redan i min B-uppsats, men jag har utvecklat mitt seende väldigt mycket sedan dess.

 7. arkland skriver:

  Det får bli månadens citat: ”Det gäller att vara i landskapet när det andas sin historia.” Det är få förunnat att vara på plats på det sättet. Och jag förstår att det är ett helsike att dokumentera och inte minst förmedla observationerna…

 8. "Peking" Ulf skriver:

  Gert: Empiriskt målande författare?

 9. Gert Franzén skriver:

  Empiriker? Ja, i hög grad. Jag utgår ofta från vad människan tycks ha gjort och vilka lämningar detta bör ha skapat. Då är det lättare att hitta sambanden och den grundläggande tolkningen är ju redan gjord. Normalt brukar arkeologin utgå från vad man hittar och rekonstruera de mänskliga aktiviteterna ur detta (och hamnar ofta i torftiga resonemang med massor av underförstådda förbehåll). Som ett par mycket elementära exempel på snökontrast, se http://www.franzark.com ”Djurgården förr”, längst ner. Vad gör den normala arkeologin när man ska ”undersöka” ytan på sista fotot? Man behöver bara köra med grävmaskinen över dessa spår i mjukt väder, så är de borta. Sedan gräver man stripschakt för att se vad som finns under. Och hittar vanligen ingenting särskilt. Kanske en härd som bara daterar sig själv.
  Jaja, jag vet att jag är en besvärlig jävel… , men månadens citat, tack! Kolla även dagens boplatsupptäckt på min hemsida. Och förra veckans. Utan spade, bara ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: