Nu ska Vittene upp!

Omslagsbild av Erling Svensson.

Jag har tidigare skrivit litet grann om Vittenefynden här på arkland. Tina Fors, till vardags på länsstyrelsen I Uppsala, ska den 11/4 upp med sin licentiatuppsats om Vitteneboplatsen. Så här inleder Tina avhandlingen:

1995 blev det känt att en guldhalsring hade hittats vid trädgårdsarbete några år tidigare i Vittene söder om Hunneberg i Västergötland. Marken runt fyndplatsen söktes av med metalldetektor och ytterligare tre guldringar såg åter dagens ljus. En fjärde ring låg vilande på matjorden och hade troligen legat så sedan åkern harvades några år tidigare. Det stod snart klart att det var landets första större fynd av förhistoriska guldföremål som hittats på en boplats.

Så vill du möta våren på västkusten, den 11 april, passa på att ta en sväng till arkeologiska institutionen och lyssna på Anders Kaliff och Tina Fors när de samtalar om hur det egentligen var i Vittene! Men innan dess har du naturligtvis redan laddat ner seminarieutgåvan av uppsatsen som finns att ladda ner här (6,5 MB).

Annons

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi
7 kommentarer på “Nu ska Vittene upp!
 1. Claes skriver:

  Kul! När jag nu snabbt bläddrat igenom hennes lic kan jag konstatera att det är bra att detta material nu publiceras och görs tillgängligt. Verkar vara en ur vetenskaplig synvinkel bra och vettig text dessutom (kanske den enda som kommit sedan Leif licade 2001 skulle jag vilja påstå även om jag är jävig). Lycka till i Uppland på ditt nya jobb Tina om du läser detta.

 2. Claes skriver:

  Enda som kommit från projektet alltså…

 3. […] det är väl bara att haka på nu när Vitteneboplatsen är i ropet igen. Tina Fors riktar nu ljuset på de fantastiska fynden. I den efterlängtade avhandlingen hänvisar hon (bland […]

 4. Leif skriver:

  Claes, gillade du inte Tores och Mats bok Döda minnen???

 5. arkland skriver:

  Det var en kort men uttrycksfull kommentar, Claes…

 6. Stina skriver:

  Nu har Tina redigt försvarat sin uppsats. Grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: