Exjobb Aranäs: Laserborg

Punktmoln, laserskanning. Emil andersson, David Hultberg LiTH, Campus Norrköping.

Aranäsborgen har dykt här på arkland vid några tillfällen. Och nu är det dags igen. Två studenter håller på med sitt examensarbete och har laserskannat ruinen vid Aranäs. Siktet är att göra en 3D-rekonstruktion av miljön där inom ramen för ett exjobb: ”3D reconstruction and visualization of historic sites with 3D-laser scanning”. Vi från Aranäsprojektet hjälper till så gott vi kan med data för att få en så bra bild som möjligt. Emil Andersson och David Hultberg, som hackar loss på materialet, kommer att gästa arkland med rapporter om hur det går!

Hej alla läsare på Arkland!

Vi är två studenter från civilingenjörsprogrammet Medieteknik på Linköpings Universitet. Just nu jobbar vi för fullt med exjobbet (vi sitter på PCG AB i Linköping) som går ut på att rekonstruera Aranäs borgruin (i 3d). Vi utgår från en laserskanning vi utförde den 12/12 -07. Och bara det jobbet var ett äventyr i sig.Tidigt på morgonen såg vädret ut att bli hyfsat runt Årnäs. ”Det kommer att bli laserskanning idag! Yippie!” Vi och Michael Pääbo (vår handledare) lämnade Norrköping med glatt humör men när vi närmade oss Laxå, sänktes stämningen betänkligt. Vi körde rakt in i en SNÖSTORM. Svinhalt! Men vi kämpade likt korsriddare vidare och i Laxå mötte vi upp med Lennart Krantz från Leica Geosystem, han verkar också smått chockad över vädret.

Väl i Årnäs hade vädret mojnat och vi kunde pusta ut. Inga regn eller snöpartiklar i luften, men ner emot -3°C. Kommer laserskannern att klara detta??? Enligt specifikationen ska den endast fungera i intervallet 0-30°C… Vi gjorde ett försök och – dra på trissor! Arn-spöket måste ha varit på vår sida för laserskannern tuffar på, ibland stannar den upp och (vad vi tror) vämer sig.

Allt som allt genomförde vi tre stycken laserskanningar från olika vinklar. Därefter blev det mörkt och vi var stelfrusna som fiskpinnar allihopa.

Uppställning av targetpunkter.

David och Emil vid skannern i Årnäs.

Av: Emil Andersson och David Hultberg, Civilingenjör Medieteknik, LiU, Tekniska högskolan, Campus Norrköping, ITN.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Årnäs - Aranäs, Forshem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: