1984 #5

Lars L

Arkeologer årgång 1984 var ett stenhårt släkte. Det var inget snack om dunjackor, finska vinterkängor, skyddskläder, Gortex, värme i bodarna etc. Mikrovågsugnen var inte ens uppfunnen. El i bodarna var inte att tänka på. Mobiltelefon var detsamma som att sätta sig i bilen och åka till närmaste telefonkiosk. Näpp, 1984 gällde Överskottsbolaget, farsans gamla avlagda trädgårdsbrallor, Frälsis och Myrorna. Och ett kok stryk. Men det blev folk av oss också… Grabben på bilden ovanför är ett fint exempel på den stam av härdade stolphålsmatadorer, som i sina med torklina sorgfälligt ihoplappade byxor, framhärdade sina dagar på den halländska sandstäppen.

LArs L

Det hårda livet i fält tärde på fältarkeologerna. Porträttet på ynglingen ovan kunde lika gärna vara av en valfångare från Island. Slaggplockerierna och stenflisinsamlandet danade en generation strävsamma och gudfruktiga arkeologer, med båda fötterna djupt ner i jorden. Smutsiga byxknän var inget som skrämde.

LArs L

En säsongsanställds lön var låg på 1984. När resan, maten och hyran var betald fanns inte mycket kvar till förlustelser. Men på den här tiden visade uppfinningsrikedomen inga gränser. Här har grävgänget hittat en skeppssättning och roar sig med att leka roddare. Ett kul och trevligt nöje – och framförallt gratis. Vissa löningsdagar kunde det till och med hända att hela flocken packade in sig i en bil (om någon nu fungerade) och for på shoppingtur till Gekås i Ullared. Ja, då var det minsann fest!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi
5 comments on “1984 #5
 1. Sávon skriver:

  Om man är fattig så finns det i alla fall ett nöje man kan ha för sig. Det är kul!!!

 2. Martin Rundkvist skriver:

  ”Här har grävgänget hittat en skeppssättning och roar sig med att leka roddare. Ett kul och trevligt nöje – och framförallt gratis.”

  Haha!

  Vilka är kidsen på bild 1 och 2?

 3. arkland skriver:

  Fil dr:erna B Strömberg, B Einarsson.

 4. Bjarni skriver:

  Jag tycker grabbarna är rätt söta!

 5. Sávon skriver:

  Bjarni!
  Synd om ingen svarar, joo väldigt söta är ni!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: