1984 #3

LArs L

Mitt första ”riktiga” jobb som arkeolog var litet chockartat. Efter att i veckovis stått och petat i kvadratmeterrutor på universitetet befann jag mig plötsligt i de långa och breda schaktens arkeologi – en helt ny upplevelse. Ibland var inte schakten bara breda utan rejält djupa. Som på den här sällsynt söliga och leriga bronsåldersboplatsen utanför Trelleborg.

Lars L

När det var som jäkligast kunde arkeologerna ta sig för en del skämtsamma upptåg. Bilden ovan visar ett av dessa tillfällen där två av amanuenserna gömt sig för grävledaren som springer runt som en skållad råtta för att leta rätt på dem.

Nämnas kan att hackbord kallades av en del grävningsledare för ”snackebord”. På grund av att det snackades för mycket…

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Arkeologi
7 kommentarer på “1984 #3
 1. Martin R skriver:

  Jäklar vilken lagertjocklek! Hittade ni nåt?

 2. Beetype skriver:

  Martin R: Förmodligen en massa gamla saker…

 3. USAulf skriver:

  ”Hittade/r ni nåt” verkar som om det uppfattas likt ett svärord i er chans bransh.

 4. Stina skriver:

  På bergensmål heter det ”Finner dokka nokke?” och uttalas med riktigt gnällig bergensisk grav accent. _Mycket_ irriterande att höra dag ut och dag in.

 5. arkland skriver:

  Det var litet härdar å sånt och några riktiga fete-gropar och kanske naturliga svackor med kulturpåverkade lager i, allt med bronsåldersstuk, eller kanske tidig järnålder. De grävde vi ut med grävmaskin… så vi hittade inte så många forna saker. Men jag vill minnas litet keramik… Lövet kanske minns. Grävningen var livsfarlig, groparna var meterdjupa och det kalvade friskt från schaktvägagrna på sina håll. Den här grävningen dröjde många år innan den rapporterades, liksom mycket av det som gjordes på Sydgas. Men det finns en sammnfattande rapport, ska kolla…

 6. arkland skriver:

  USAUlf: Nja, när en arkeolog frågar så avses ”Vad hittar ni för något?” Om en förbipasserande lekman frågar så blir den tillfrågade arkeologen mest litet trött…

 7. USAulf skriver:

  Då jag innhar rollen som förbisurfande lekman (finns lekqvinnor?)
  Kan man tänka: Gräver man så, hittar man. O ni chansar väl inte när det grävs, eller. Då tycker nog de flesta lekmänniskorna att det är intressant med FYND! även om det är en ”landningsbana för kycklingar”, hihi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: