I sandlådan

Beetype, vår vän i väst, rapporterar att fältsäsongen är i full gång. Normalt brukar ju vintergrävningar vara ohyggligt deprimerande men (än så länge) är den halländska vintern av det förlåtande slaget. Och glada är de arkeologer som nu skyfflar arkeologiskt intressant jord i Ätradalens utkant. Närmare bestämt i Gödestorp Gödestad, en halvmil öster om metropolen Falkenberg. Som så ofta är fallet är markförhållande i den här delen av världen av paradisiskt slag: ren sand. Och fornisen de petar i verkar vara av det mer ovanliga slaget, pinaler från preliminärt senneolitikum/äldre bronsålder.

Här finns klassiska boplatsingredienser som stolphål, härdar och gropar; men också bevarade kulturlager. Beetype med vänner har brådis och måste välja friskt: vad är av vikt, vad kan offras (nyttigt…). Beetypes rapport är preliminär och vill ha din hjälp om vad de nu jobbar med:

Bengt Westergaard

”Ja, vad har vi här? Kaniner? Sorkar? Vad säger biologen? Men också något som vi funderar på om det är en byggnad med nedsänkt golv. Under ”golvet” finns såväl stolphål som årderspår. Fynden består av minimala mängder flinta, mycket keramik samt brända (djur)ben. Vi har två likadana ”byggnader” Foto: Bengt Westergaard

Bengt Westergaard

”Den som tvångsmässigt ogillar icke rätvinkliga meterrutor, titta bort nu! Ett uppemot 2 decimeter tjockt kulturpåverkat lager finns bevarat. Vi har konstaterat att flertalet av de större härdarna är nedgrävda genom detta. Spännande C14-dateringar är nog att vänta.” Foto: Bengt Westergaard

Bengt Westergaard

”Här står vår dumperförare på kanten till en ”huskonstruktion”. Den överlagras tydligt av en elliptisk nedgrävning som ännu inte identifierats/klassificerats. Den känns dock relativt modern.

Någon som har andra idéer än den som vi presenterat ovan? I likhet med den ovan beskrivna anläggningen finns stolphål under golvlagret. Fynden är desamma som ovan d.v.s keramik, brända ben och flinta (bl a två hjärtformiga pilspetsar).” Foto: Bengt Westergaard.

Jag måste erkänna att det skulle varit kul att gräva på en plats som denna, årstiden till trots. Efter att stirrat ner i östgötsk bröt-morän eller smäcklera några gånger är det en befrielse att se bilder som de ovan. Men vad är det de har att göra med?

(Antagligen kommer såsmåningom mer information från en mer vederhäftig källa).

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with:
Publicerat i Arkeologi
2 comments on “I sandlådan
 1. När Var Ben Hur skriver:

  Ett liknande? område grävdes på Munkeröd nära Stenumgsund. Det var UVväst som ”såg” en hel by av huslämningar med nedsänkta golv. Gundela Lindman räddade UV från skandal när det visade sig att det förväntade bohuslänska ”Hodde” blev naturliga svackor med sotig jord. Gundela visade att det var gammalt svedjebruk som lett till markens utjämning – det blev inte ett enda hus och knappt ett enda vanligt fynd, däremot en hel massa nytt om odling och miljö.
  Kaniner har inte funnits vilda i Halland så värst länge så man bör titta extra noga på innehållet i ”gångarna”, ser mörka ut men det kanske bara är matjord i alla fall?
  I Småland, Ljungby, grävde Smålandsmuséet en massa sorkbon under en potatisåker och menade sig se en hel järnåldersgård. Arkeologicentrum fann bara sorkgångar (med rester av sorkarna själva) vid den efterföljande slutundersökningen.
  Travbana för sorkar/kaniner?

 2. arkland skriver:

  Det verkar ju ändå finnas förutsättningar att kunna koppla ihop sänkorna med stolphålsstrukturer och därifrån resonera om det är nedsänkta golv i byggnader.Annars håller jag med dig, När-Var-Ben. Det har ju hänt att man stött på en del hittepå i den arkeologiska världen. Eller extremt övertolkade färgningar i marken som arkeologer gör allt för att knyta ihop till ett förlösande ”hus” (och därmed rädda en grävning). Eller frenetiskt, gärna med hjälp av en massa analyser,försöka göra ett ganska intetsägande jordlager till något tok-spännande. Men det tillhör väl ovanligheterna, väl…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: