Mr Bronze Age

Omslag Lennat Lundborg 2007

Det är nog en del som märkt att jag ägnat en hel del uppmärksamhet åt Lennart Lundborg. Och nu är det dags igen. 35 år efter del 1 kommer nu del 2 av ”Undersökningar av bronsåldershögar och bronsåldersgravar i södra Halland”. I den fångar Lennart upp resultaten av utgrävningar som utförts under åren 1971 – 2001. Ett 50 tal-gravar behandlas, alla i Halmstad och Laholms kommuner med undantag av en i Hylte kommun.

Bland annat kan man läsa om ”Ivars kulle” som RAÄ:s fornminnesinventerare ifrågasatte om det verkligen var en fornlämning. En provundersökning resulterade i ett antal gravar, bland annat en förmultnad ekkistegrav och högen var en skapligt stor sådan, 40 meter i diameter och 5 m hög. Slutligen kan nämna författarens intresse för biografi som tar sig uttryck i korta beskrivningar av de inblandade arkeologernas gärningar. Eller som Lennart själv formulerar det:

”Vid de arkeologiska undersökningarna spelar individens kunskaper och iakttagelseförmåga en stor roll i skapandet, vilket framgår när man läser de olika grävningsrapporterna och publikationerna. Biografisk information kan vara värdefull vid våra tolkningar av det som rapporteras.”

(Boken är utgiven av Hallands länsmuseer, Halmstad 2007)

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Arkeologi, Ny bok
7 kommentarer på “Mr Bronze Age
 1. Gert Franzén skriver:

  Det förstrukna citatet är mycket mycket insiktsfullt. Det är viktigt att inse att en undersökning är ett skapande, dvs skapande av de tankar som ska lyftas fram och bli information om det man har gjort. Man ska även skapa tankar medan man jobbar. För skapande krävs kunskaper, erfarenhet och kreativitet och det är viktigt att veta vilka egenskaper i dessa avseenden som undersökarna har.
  (För den utpräglat kreative kan det vara en balansgång mellan erkännande och permafrost.)

 2. "Peking" Ulf skriver:

  Då kan det vara bra att ha en uttömmande ”file” över undersökarna, eller?

 3. Gert Franzén skriver:

  Ja, nånting så. Det är tydligen Lennarts mening att det ska framgå lite biografi i rapporten, just för att kunna tolka tolkningen. Det är ju rätt ofta som arkeologer har haft andra jobb före arkeologin eller i dess avbrott. Just iakttagelseförmågan, dvs vad man ser, är beroende av denna bakgrund.
  Om en arkeolog är fd mentalskötare eller fd tekniker kan avgöra mycket i vad som senare står i rapporten, vad som har ansetts som viktigt och mindre viktigt. Jag tror egentligen att alla arkeologer har stött på dessa olikheter redan i fält.

 4. arkland skriver:

  Det är alldeles för få fd mentalskötare inom arkeologin…

 5. Gert Franzén skriver:

  Kanske det, men själv har jag alltid blivit väl behandlad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: