Vattenfall

Lars Lundqvist

Tillägg av Bjarni 2/12-07: ”Vattenfallet måste var Seljalandsfoss. Hekla skymtar i bakgrunden.”

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: ,
Publicerat i foto, Island
8 comments on “Vattenfall
 1. Claes skriver:

  På Island är det vackert men lite enahanda. På sina ställen ser det ut som på månen – fast lite grönare. Ständigt kallt och blåsigt är det också. Dessutom styr de skriftliga källmaterialen arkeologin in absurdum. Att kunna bada utomhus mitt i vintern är fantastiskt men en stor stark kostar 100 (svenska) kr…

 2. När Var Ben Hur skriver:

  I Island (B. Faust Einarsson är noga med att man använder prepositionen ”i” och inte ”på”) faller vattnet nedåt precis som på bilden, i alla fall vad gäller vattenfall. Varnades för att regnen brukade komma vågrätt när skurarna kommer förbi men under mina vistelser i Island regnade det enligt SIS reglemente nästan lodrätt. Mest hade jag sol och en behaglig värme, och vi styrdes inte alls av skriftliga källor i vårt grävande. Tvärtom så undersökte vi en gård men tillhörande gravhög som inte fanns med i Landnamabok. Som man kunde vänta var Nationalmuséets arkeologer skeptiska till vad vi hade för oss, men folk i trakten var desto mer intresserade. För vår del blev det att gräva och leta reda på gårdar de funnit under metervis med tefra. Det går faktiskt att se sådana gårdar som vulkanaska täckt över utan att man använder skriftliga dokument som guider. Gårdsägarna i Island vet i regel var fädernas hus har legat, även på 1300-talet eller så.
  Gräver man som B.Faust så finner man skojiga saker. Gravhögen vi undersökte visade sig innehålla ett grophus och en serie av gropar med nedlagda (kluvna) fårskallar och torskhuvuden och annat smått och gott. Slagg och brända djurben, tama och vilda, spridda över högens yta. Själva människoskelettet hade dansken Bruhn grävt bort för så där 100 år sedan.
  Inte bara solen värmer i Island, även gästvänligheten. Undersökningarna ute på gårdarna följdes av hela släkten som hade med sig fyllda matkorgar med isländska specialiteter. Ölen kostar som här ungefär, man köper den på matbutiken! Hur det ser ut på månen vet jag inte så noga. Det lär inte regna där och inte är det grönt, så långt rätt.
  Åk till Island och tag en tugga av kvannen vid vattenfallet.

 3. Veigun skriver:

  I Island blir man alltid bjuden på färskt bröd i alla gårdar.

 4. Claes skriver:

  Enligt svensk standardstavning heter det i matbutiken… 🙂 Sedan tycker jag att det är roligare att dricka öl på lokal än i matbutiken inköpt och på ett cykelställ inmundigat så som man gjorde i tonåren… (very OT indeed)

 5. arkland skriver:

  Claes; har du nånsin varit i/på Island?

 6. Claes skriver:

  Jajjamen, jag var där för ett årsedan och badade på i Snorres varma källa. http://www.snorrastofa.is/default.asp?sid_id=26946&tId=1&Tre_Rod=001|004|003|003|&qsr

 7. Leif skriver:

  Oavsett om det heter på eller i Island så erkände Bjarni förra gången jag träffade honom att båda varianterna är helt OK enl sv akademin. Men hörni, ni missar det viktigaste i bilden. Kvannen (angelica) i förgrunden. Perfekt brännvinskrydda. Blommorna kan läggas klippta i spriten någon halvtimme därefter silas av. Produkten blir fruktig, lätt grön. Alternativt kan man gräva upp roten och riva den. Rivet läggs i sprit någon halvtimme och silas av. Produkten blir skarpare och får en rödaktig ton. Båda produkterna rekommenderas. Men inte till surhaj för det kan man gärna vara utan oavsett dryck.

 8. Bjarni F. Einarsson skriver:

  Det är inte Hekla som skymtar i bakgrunden, det är Þríhyrningur (Trehörningen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: