Kartpoesi

Slaka lantmäterikarta Kalk: Elisabet Essen, RAÄDet är nåt visst med gamla kartor, eller hur? Inte minst om de avbildar en trakt som man känner till ganska bra. Då river tidsmaskinen igång med ett ryck. En tolkning och i viss mån förtydligande innebär den process som kallas för kartkalkering. En gammal karta ritas av med en ny, modern karta som bakgrund. Felen i den gamla kartan rättas till efter den moderna och både stora strukturer och detaljer kan jämföras med hur landskapet ser ut idag. Vad finns kvar? Vad har försvunnit? Varför ser det gamla landskapet ut som det gör på kartan? Bifogad karta över Slaka är ett bra exempel på förändringar och sega strukturer. Namnet till trots har det faktiskt hänt saker i Slaka! Kartkalken har Bettan på RAÄ UV Mitt gjort och jag tänkte återge litet av vad hon skrev i medföljande brev:

Jag var verkligen tvungen att städa skriv- & ritbord: och hittade den här och sen var jag bara tvungen att ta fram bläckpennor & öronlappsstereo och glömma omvärlden en stund. Så skönt! Jag är litet fascinerad av det här området, med vägarna som flyter ihop, häradsjorden med eget namn, ”Slaka backe” med de tio kronotomterna, och så den fantastiska ”trädgården” vid prästgården med 200 (!) körsbärsträd. Vilken vårsyn!

Sedan finns en massa saker att säga utöver det. Galgen var Hanekinds härads avrättningsplats, kallad Galgbacken när jag var liten. Där körde vi motorkross med våra cyklar. Strax öster om kartans mitt finns en cirkel i en åker. Sannolikt den i Slaka världsberömda domarringen. Mer spännande: Längst ner i vänsra hörnet finns en runstensliknade häll, och på kartoriginalet står det ”Runnsten”. Ingen runsten reggad där… Jag har här försökt att rekonstruera och ge en bild av området runt kyrkan och söder därom som en ganska anmärkningsvärt område. På kartan framstår onekligen platsen som en kommunikativ nod. Storgård under järnålder?

Jag växte upp mellan våtmarken och galgbacken. Det kanske förklarar ett och ett annat…

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , , , ,
Publicerat i Kulturmiljö, trädgård
3 comments on “Kartpoesi
 1. USAUlf skriver:

  OH reunion!

  Har saknat den fina filmen mycket. OH projektorerna får plockas fram ur fornarkivet, yes.
  Nu e de helg, de flesta Commentatorerna är lediga.

 2. Gert Franzén skriver:

  ”Runnstenen”: Det är väl ingen farlig gissning att den ligger inbäddad – och troligen sönderslagen – i den stenbyggda uppfarten till logen som är därintill idag. Jag snokade där en gång, men såg inget. Ett motsvarande förhållande lär finnas vid Lambohovs gård, där man redan hittat en bit av runstenen i hembygdsföreningens märke. Och en runsten sitter ju där inmurad i hörnet av den röda logens stenfot där (raä 150:1).
  Slaka är ett rätt maxat ställe.

 3. arkland skriver:

  Slaka är rätt.
  Slaka är maxat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
 • RT @GFFN: Unbelievable scenes outside the French presidential palace as Paul Pogba breaks out with the now famous N'Golo Kanté chant, Desch… 1 hour ago
 • Deeped in sunset. #flickr flic.kr/p/Kqky38 @deeped 11 hours ago
 • RT @loordathome: Gick vi med på att smöra Putin med 1 månads VM i syfte att ge Pussy Riot chansen i 1 minut? 14 hours ago
 • RT @SvD: 19-årige guldhjälten Mbappé skänker sin VM-bonus på 4,5 miljoner kronor till Premiers de Cordee, som ger funktionshindrade barn mö… 14 hours ago
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: