Flärpskog i Skrea

Husgrund från äldre romersk järnålder. Foto: Michael Lehorst

Nytt bildfynd i travarna. Denna gång en massa stolphål som enkelt gick att knyppla ihop till en knappt 2000 år gammal husgrund. Litet avhyvlad av plogen i nordöstra delen, men annars i bra skick. Ett av de få tillfällen när det är riktigt kul och tacksamt att vara arkeolog: välbevarat, ganska lätt att reda ut. Lättgrävt (mo) och duktiga kollegor.

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Arkeologi
14 comments on “Flärpskog i Skrea
 1. Martin R skriver:

  Ooo du, det var snyggt!

 2. Martin R skriver:

  ”Flärpskog i Skrea” låter som ett ortnamn. Ett torp där det bor en halvgalen hillbilly-familj med nio barn som säljer hembränt och snor bilar.

 3. Stina skriver:

  Du, det var inte modernt att visa kallingarna då. Skymtar man Laxfabrikens restaurang? Där vi blev portförbjudna på ”all-you-can-eat”-lunchen.

 4. arkland skriver:

  Stina: Du det var jag som kom på modet med att visa kalsingarna. Jo, det är laxbutikens restaurang. Jag ahr fortfarande svårt att äta lax ibland.

 5. arkland skriver:

  Martin: Arkeologiestetik har alltid legat mig varmt om hjärtat. Röda flärpar mot den halländska mon är en härlig kombination. Jag vill minnas att vi hittade ett 20-tal husgrunder, det mesta från 300-600. Tacksamt ställe att gräva på, nästan inga stenlyft och ingen lera. Kan det bli bättre? Nä.

 6. USAUlf skriver:

  Har du cyklat igenom hela härligheten på väg till laxarna, eller är det en jordlinje eller energilinje?

 7. Alcis skriver:

  Flärpskogsplatsen påträffade jag med hjälp av min svetstrådsutrustade flakmoppe. Drog några vänder på åkern. Plötsligt började trådarna fladdra som asplöv i storm. Då tänkte jag: ”Här kan det va!” Både en energilinje, en jordlinje, en linje och en annan linje sammanföll exakt vid en punkt. Och med det fanns bevis på att det var där jag var.

 8. Stina skriver:

  Kors i krysset. En guddomlig läsare.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alcis_(god)

 9. Beetype skriver:

  Numera använder vi mer miljövänliga flärpar av tryckimpregnerat trä…. Kanske inte tryckimpregnerade, kan inte skilja dem från icke-tryckimpregnerade. Men flärpskogar består. Kanske inte lika renodlade som ovan avbildade.

 10. Claes skriver:

  Mina 08-kolleger på AK envisas med att kalla det ”gulpinne” så där norrländskt töntigt. Själv håller jag benhårt fast vid flärpbegreppet, liksom ”bysscha”, ”stenskrammel” och andra liknande UV-västbegrepp. Samt, icke att förglömma, att man då och då och till synes oförklarligt bör bryta på tyska och/eller danska.

 11. arkland skriver:

  Jag vill minnas att vi fick eller köpte flärparna från Vägverket. Där kallades de för fluktar. Ibland undrar jag om inte flärp kommer frn en Lindeman-sketch (Alfredsson & Danielsson), var det inte en som handlade om ”flirpar” eller nåt sånt?

 12. arkland skriver:

  Öfsadröpet, menar du!? Nja, den detaljen har järnålderns, medeltidens och ffa den nyare tidens bönder klarat av… Det är ju inte direkt orörda marker vi grävde på…

 13. Gert Franzén skriver:

  Visst, på sentida åkermark är ju chansen liten. Men jag såg i ett avsnitt det engelska Time Team (kl 19, kanal 9, söndagar. Ett måste för varje seriös arkeolog…) att dom hade ett begrepp för detta fenomen. Det nämndes i förbigående när man hade hittat ett rundhus från bronsålder. Som ett ngt mörkare, lite diffust band omkring huset utanför väggstolparna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: