Skärpning!

C G Rosenberg Kulturmiljöbild, RAÄ

För länge sedan fanns det en grupp människor som sabbade de av inlandsisen vackert skulpterade berghällarna med en massa klotter – hällristare. Trots all denna åverkan har resultatet av deras framfart fascineras människor så till den milda grad, inte minst arkeologer. En sökning på ”hällrist*” i bibliotekskatalogen Vitalis träffar 1022 titlar. Där kan man fira orgier i symbolik och kult på kors och tvärs, himmelska färder, rörelser, myter, uppehåll, kosmologiska mantlar, springande gudar (tacka fan för det, med allt dunkande i berget..), heliga hällar, kroppar, helyllemän (!), tvekönat, m.m. m.m. Men: Det skönaste titeln av dom alla bjuder jag på här: ”Gropar och ett stolphål vid Himmelstalund inför belysningsarbeten i anslutning till gång- och cykelväg vid Himmelstalunds hällristningsområde”. En hel grävningsrapport fångad i en titel! Slå det om ni kan!

Fotografen C G Rosenbergs verkar ha haft en rätt avspänd inställning till hällristningar (se ovan). En i flera avseende skarp bild blev det. Jag funderar mest på vad mannen med lien hade på ristningshällen att göra? Jag menar, det växer ju inte så mycket på en sån… Eller ingår han i en dödskultsekt (lieman)? Ja, frågorna hopar sig. Tillåt mig slutligen att citera dotter nr 1. Hon tyckte att jag skulle sluta upp och skriva en massa trams: ”Skärp dig!”.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i foto, Kul?
7 kommentarer på “Skärpning!
 1. Stina skriver:

  Syftar T på din blogg eller har hon kanske insett att du ÄR tramsig och är äkta frustrerad?

  Det har varit lite tramskul med lite halvgamla arkeologbilder ett tag för oss halvgamla. Har du förresten inga (anständiga) bilder på kvinnliga kolleger?! Det är lite ”vit (numera) medelålders man heteronormativ” stil på det hela.

 2. arkland skriver:

  T tycker att bloggen är tramsig OCH att jag som förälder är rätt tramsig. Hon har däremot aldrig sagt att jag är ”äkta frustrerad” men du kanske läser in mer i hennes uttalande, plus att du känner mig… 🙂
  Tyvärr har jag bara oanständiga bilder på kvinnliga kollegor. Därav bloggens ”heteronormativa” karaktär. Är det nån särskild du saknar i denna nostalgiska foto-orgie? Dig själv kanske? 🙂

 3. Claes skriver:

  UV – en homosocial klubb?

 4. Stina skriver:

  Hoppsan. Syftade på att dotter kanske var frustrerad över fader, men med den grammatiska tvetydigheten fick vi fram lite intressant stuff äntligen.

  Nja. Tackar som frågar men avstår gärna från bild.

 5. Beetype skriver:

  Som sagt, dyker man riktigt, riktigt djupt ner i fotogömmorna, kommer förr eller senare okända storheter upp i dagens ljus…Även du, Stina, kan bli en blomma:-)

 6. Per skriver:

  Well, alltid intressant att se att en simpel arkeologirapport även kan nå bloggosfären…Viss urkundsförfalskning förekommer dock i ditt inlägg, det skall vara punkt efter Himmelstalund (.)och stor bokstav på inför (I). Den första meningen är en rubrik, nästa mening en underrubrik. För övrigt anser jag din tolkning helt korrekt, man ska definitivt bara behöva läsa titeln för att få all nödvändig info. Träffade för övrigt en nutida kollega till din lieman vid Himmelstalund. Han berättade att hans far brukade köra med hästdragen slagmaskin försedd med järnhjul över hällristingarna. Kan ju förklara vissa repor och ovanligt långa bemanningsstreck kanske?

 7. arkland skriver:

  Det var inte mycket till förfalskning… Järnhjul – solhjul, resande över hällen – resande över himlen, slåtter är liv genom död, ojoj, här finns tydliga kopplingar till hela bronsålderskultpaketet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
Populära inlägg och sidor
%d bloggare gillar detta: