Colonel Burton Andrus

Burton Andrus”[Rudolf Hess är] en bra grabb. När han kom hit hade han vissa idéer. Men jag ryckte upp honom med ett skarpt ‘stå givakt när ni talar till mig’, och nu gör han som han blir tillsagd”. Orden tillhör överste Burton C. Andrus som var chef över det fängelse som hyste de nazipampar som stod åtalade i Nürnberg 1945-1946. Andrus är en av de här litet udda personligheterna som befolkar historien (Nürnbergprocessen (Ann & John Tusa. Sv. övers 1985). Bland Andrus skyddslingar fanns några av Nazitysklands ledande personer. Det vill säga de som inte dödats, begått självmord eller hunnit fly. Där fanns flera av de tidigare påfåglarna som nu visade sitt rätta ansikte; allt från cyniska och förslagna människor till okunniga opportunister: Göring, Hess, Kaltenbrunner, Ribbentrop, Rosenberg, Frank, Sauckel, Streicher, Keitel, Jodl, Dönitz, Speer med flera. Alla mer eller mindre arroganta, vidriga och kriminella. Bara nåt år tidigare hade de skrämt skiten ur vem som helst genom sin makt över människors liv – och fram för allt – död. Men överste Andrus var vare sig imponerad eller särdeles hämndlysten. Han var mest intresserad av att fångarna var propra, inte gnällde, skötte sig, höll snyggt i cellen och såg till att de såg fräscha ut under rättegången. Andrus lär ha varit petig och ganska svulstig men uppvisade ibland en grovhyvlad vänlighet. Ett exempel på det är Hans Fritzsche (nyhets- och radiochef hos Goebbels). Han dök upp i fängelset efter en lång resa som startat i en isoleringscell i Lubjankafängelset i Moskva. När han togs om hand av Andrus och hans vaktpersonal var han helt förvirrad. Andrus frågade bekymrat om han fått spö eller drogats de senaste veckorna. Och beklagade att inte Fritzsche kunde få varm mat då köket redan var stängt. Istället ordnade Andrus att en bit tårta skickades upp till den vimsiga Fritzsches cell.

Fängelset var just ett fängelse med små och kala celler. Och Andrus hade ordnat så att fångarna hade tillgång till böcker. Andrus var nämligen angelägen om att de skulle läsa, ”för jag vill inte att de ska få celldille. Har man sånt på samvetet som de här grabbarna kan man bli fnoskig av att sitta inspärrad i en liten cell.”

De germanska praktexemplaren till människor i cellerna klagade ständigt över diverse åkommor och krävde ständig medicinsk uppmärksamhet. Det rörde sig i många fall om stress men i en del fall handlade det om skador och sjukdomar. Den kvalificerade medicinska vården i fängelset gav goda resultat och fångarna fanns sig ofta piggare och friskare. Men Andrus hade en mer världslig förklaring till det förbättrade hälsoläget: ” Det har gjort de här grabbarna riktigt gott att sluta upp med kaviar och champagne”.

Fångarnas psyke och intellektuella kapacitet testades inför de stundande rättegångarna. Man genomförde ett intelligenstest. Psykologen Gilbert gjorde med stöd av resultaten bedömningen att samtliga åtalade var tillräckligt ”intelligenta för att förstått bättre”. Men vår vän Andrus, han var inte det minsta imponerade av resultaten: ”Av det jag har sett av deras intellekt och karaktärer skulle jag inte vilja ha en enda av de där övermänniskorna som basse i mitt gäng”.

Nu handlar inte boken så mycket om överste Burton Andrus utan mer om de juridiska turerna i samband med rättegången. Och inte minst en inblick i både de åtalade, försvararna, åklagarna och domarnas karaktär och hela processen som varade mellan 20 november 1945 och 1 oktober 1946. I nutid motsvaras rättegången av de som hållits i samband med Balkankrigen och folkmorden i Rwanda, Balkan, Kambodja och på flera andra håll. Just begreppet folkmord (genocid) användes för första gången i Nürnberg.

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i MÖP
7 comments on “Colonel Burton Andrus
 1. Martin R skriver:

  Dagens krigsbrottsrättegångar tar tio gånger så lång tid och det dröjer evigheter innan de ens kommer igång. Frågan är om det innebär att bättre rättvisa skipas idag.

 2. arkland skriver:

  I Nürnberg var rätten extremt mån om att de åtalade skulle få en rättvis prövning, av begripliga skäl. Därför tillät man ffa försvaret, men ofta även åklagarsidan att hålla mastodontiska anföranden, med kumulativ bevisning, upprepningar och ovidkommande utvikningar. Processen vacklade periodvis under de häpnadsväckande långsamma och långdragna framställningarna. Men ser man till att man under perioden juni 1945 till oktober 1946, lyckades ena segraramakterna kring hur processen skulle genomföras för att den skulle gå till historien som rättvis, utreda nazistbrotten samt dessutom harva genom det hela i rättssalen så blir man ändå ganska imponerad. Tilläggas skall att infrastrukturen i Tyskland under dessa år var, av begripliga skäl, ganska risiga. man kunde t ex inte uppbringa en lämplig lokal att hålla prcessen i miljonstaden Berlin… Sen var ju Nürnberg en stad med viss symbolisk betydelse.

 3. Claes skriver:

  ”Göring, Hess, Kaltenbrunner, Ribbentrop, Rosenberg, Frank, Sauckel, Streicher, Keitel, Jodl, Dönitz, Speer med flera.”

  Glöm inte Lidl. Jag handlar inte där….

  🙂

 4. arkland skriver:

  Claes; Lidl är en butikskedja. De namn jag räknade upp var åtalade nazister. Lidl har aldrig blivit åtalad för krigsförbrytelser under 1939-1945. Får man inte lära sig nåt i skolan nu för tiden…!?

 5. Claes skriver:

  Kopplingen mellan Lidl och Nürnbergrättegångarna har tecknaren Jan Berglin behandlat någonstans… ska se om jag hittar referens…

 6. arkland skriver:

  OK! Det låter spännande. Återkom om du hittar nåt!

 7. […] arkland Arkeologi, foto, kul, trädgård – det mesta i Västsverige och Östsverige. Och litet annat. « Arkeologen kommer hem #3 Steven L Jordan augusti 25th, 2007 Sveriges Radio rapporterar att överstelöjtnant Steven L Jordan är den förste officer som åtalas för kränkningarna av krigsfångar i Irak. Även om han själv inte figurerar på de foton som togs av övergreppen, var han ansvarig chef för fängelset. Bilderna påverkade inte bara mellanösterns syn på USA utan en hel världs syn på invasionen. Amerikanska försvarsmakten har uppenbarligen inte förvaltat arvet efter Burton Andrus… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: