Sorgeliga saker hända

Inte så långt hemifrån ligger Bjärka Säby. En större egendom som ståtar med två slottsanläggningar – samt en medeltida borgruin-Bosholme. Med mera. Det ”Nya slottet” byggdes av en Germund Cederhjelm år 1791 i nyklassicistisk stil (Fredrik Magnus Piper) . Cederhjelm hade för avsikt att gifta sig med en italiensk kvinna men hon hann avlida innan Germund kunde ta med henne hem till Bjärka Säby. I parken finns ett marmormonument uppfört till hennes minne. Germund blev den siste av sin ätt.

LArs LLArs L

Siri LFoto LArs L

Bjärka har ytterligare en anknytning till olycklig kärlek. Och det genom att en av ägarna på 1800-talet var kammarherre Sigge Sparre. Han har tydligen inte satt några spår i historien. Det har däremot hans äldste son, löjtnanten Sixten, lyckats med. Denne gjorde sig odödlig genom att överge familj för att ge sig iväg med lindanserskan Elvira Madigan. Allt detta och mycket mer finns att läsa vetenskapsjournalisten Henrik Ekman fantastiskt fin bok om Bjärka Säby: ”De sista ängarna – röster från ett landskap i förändring”. Rekommenderas…

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer på “Sorgeliga saker hända
  1. Martin R skriver:

    Berätta om Bjärka-Säby-böckerna också! T.ex. innehåller de en unik detaljdokumentation av traktens smånamn. Minsta vret och kärr finns med, under det att motsvarande namn i andra trakter glömdes bort odokumenterade omkring 1950.

  2. arkland skriver:

    JA, du gjorde just det….men det är riktigt. I början av förra seklet genomfördes ett omfattande forskningsprojekt om i stort sett allt kring Bjärka Säby. De då ledande och i många fall namnkunniga forskarna författade en enormt bokverk i sex band.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
Populära inlägg och sidor
%d bloggare gillar detta: