Dialogi

Lars L

Jag har sjuttioförton tusen diamagasin som jag nästan aldrig tittar på. Trist, för en del vill man gärna smidigt kunna titta på ibland. Bilden ovan är på en av döttrarna i halvspäd ålder, efter en blåbärspajorgie. Den kommer från ett dia som jag plåtat av – hör och häpna – med diabilden i handen, hållen mot en ljus, solbelyst bakgrund, med kameran i andra handen, i makroläge. Resultatet blev skapligt hyfsat men det måste finnas mer rationella sätt. Jag har tidigare funderat på att lämna in för skanning (för dyrt och omständigt) elelr att köpa skanner flatbädd- eller diabildsskanner (alltför tidsödande). Nu har jag så beslutat att fotografera av dem. Vad har du för erfarenhet av att digitalisera diabilder? Fota projicerad bild? Fota mot ljusbord? Diaduplikator?

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i foto
6 kommentarer på “Dialogi
 1. Ulf skriver:

  Jag har en diaskanner (Minolta) som har ganska många år på nacken. Det går långsamt att skanna och det är nästan lika tråkigt som att cykla på en träningscykel inomhus. Andra problem är myckenhet av damm och att mina dia är lite för täta för skannern vilket gör att samtliga digitala bilder är underexponerade ganska ordentligt. Mycket jobb i Photoshop blir det. Men efter tips från en Photoshopexpert har jag fått bättre kläm på efterbearbetningen och med hjälp av profiler kan man automatisera en del. Jag tror att detta är den mest rationella metoden om man inte vill låta proffsen sköta det kommersiellt.

 2. David skriver:

  Betala någon för att skanna dem snåljåp! Eller tvinga en accessare på fotoenheten…

 3. arkland skriver:

  Okej, David, du får 500 spänn om du skannar in rubbet! 🙂

 4. David skriver:

  För 500 spänn jobbar jag en halvtimme 😉

 5. arkland skriver:

  Dream on!

 6. […] I somras funderade jag en de på hur jag bäst skulle lösa problemet med att skanna in diabilder, färgnegativ etc. Jag testade bl a med att fota av diabilder (se ovan). Efter en del funderingar och nätstudier har jag nu slagit till och köpt en flatbäddskanner som klarar just det som jag ville att den skulle klara. Så nu är fritiden räddad! Med viss bävan packade jag upp skannern och förberedde mig på eoner av skruvande och kalibrering men icke! Snabbt och enkelt går det att få ut bra resultat. Bifogar några exempel nedan! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: