Att slåss för ett byggnadsminne

Gracanaica 700 soldater slogs under svensk ledning på medeltida vis under 11 timmar mot en ligistmobb i färd med att bränna ner klostret i Gracanica i Kosovo. Det kan man läsa om i en artikel av Maciej Zaremba i dagens nummer av Dagens Nyheter (16/6 2007). Med batonger och påkar gjorde man sitt yttersta för att hålla emot. När mobben försökte gå runt de vilt fäktande svenskarna, tjeckerna, slovakerna, finländarna och irländarna i FN-styrkan gav deras chef, överstelöjtnant Hans Håkansson, ordern: ”Defend the monastry…use deadly force if necessary”. Händelsen inträffade den 17 mars 1994 och är inte särdeles känd i Sverige, skriver Zaremba. Men varför utsätta sig själv och sin personal för livsfara, och dessutom i strid mot sitt FN-uppdrag? Jo, överstelöjtnanten hade bedrivit självstudier i serbisk historia innan han for till Balkan. Och visste att klostret i Gracanica var en serbisk nationell symbol. Om klostret brann ner skulle man få det bra mycket hetare om öronen och Håkansson valde att bryta mot sina order.

En tysk FN-styrka befann sig samtidigt i en liknande situation, samma dag, men vid klostret vid Prizren. Överstelöjtnanten Håkansson menar att ett försvar av den platsen ”måste vara soldatens våta dröm! …. Ge mig tjugo man, jag skall hålla den mot mot tusen”. Men vid Prizren bad extremisterna tyskarna att lämna platsen. Tyskarna lydde, tog sina pansarvagnar och kunde på avstånd se när klostret brändes ner.

Två sätt att lösa samma problem, antingen snällt vika sig, eller ta strid. Ska bli spännande att se hur det kommer att gå med före detta Generalstabens stalletablissement, eller Swartlings ridsskola, som byggnaden också kallas. Kommer RAÄ att sköta det på Håkanssonskt vis eller enligt den tyska modellen? Visst, det handlar ju inte direkt om ett kloster, eller en nationell symbol, men det finns ett engagemang! Läs mer här på Riksantikvarieämbetets blogg: www.k-blogg.se.

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Övrigt, Kulturmiljö
5 comments on “Att slåss för ett byggnadsminne
 1. Martin R skriver:

  Enligt den tyska modellen? Ja! Skyll rivningshotet på finska och norska provokatörer, invadera nu! Låt oss återvinna Skandinavien inom Kalmarunionens gränser!

 2. Claes skriver:

  Ja du Martin. Här har du ett exempel på hur kulturarv faktiskt kan spela en stor roll i nutida konflikter och därmed ha rejäl samtidsrelevans…

 3. Johan c skriver:

  Det är ju intressant hur byggnader blir viktiga när de hotas och/eller förstörs, se t ex buddhorna i Afghanistan eller Maglarps kyrka. Är folkbildning genom destruktion framtiden?

 4. arkland skriver:

  Jag var mest inne på den sedelärande delen i jämförelsen: Där ”kulturmiljövården” i form av ett stridande FN-förband gav sig den på att skydda klostret… Tack vare kunskap kände man till konsekvenserna om klostret brändes ner, och tog den moraliska konsekvensen så pass långt att man riskerade liv och lem.

 5. […] över används som vapen i konflikter. Vi möter det i våra nyhetsmedier, det kan handla om svenska FN-soldater som skyddar kloster i Kosovo, moskéer i Indien som förstörs av militanta hinduer eller buddhastatyer som sprängs av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
Populära inlägg & sidor
%d bloggare gillar detta: