Det var bättre förr?

I dimmanNär jag började som en av kungens fältarkeologer var riket uppdelat i små uppdragsarkeologiska småkungadömen. Gränserna följde i regel medeltida länsgränser. I några fall gick gränsen vid stadsdiket. Vart och ett av småkungadömena hade sin utveckling och skiftande självständighet i förhållande till kungen. Det rådde fred, åtminstone på ytan. Små inbrytningar eller förändringar skedde men i stort förelåg status quo. (Detta status quo ska inte förväxlas med den brittiska boogierockgruppen Status Quo). Det lugna tillståndet förändrades på 980-talet, helt i linje med samhällsutvecklingen. Uppdragsarkeologin börjar så smått från mitten av årtiondet att bli business – man kunde handla med arkeologiska tjänster. Nya små ettriga handelskompanier började dyka upp och göra livet surt för de gamla härskarna. De gamla kungadömena började vackla och under 990-talet drev konkurrensen på mot ökad professionalisering. Återkommande kungliga utredningar tillsätts för att komma tillrätta med de problem som samhället såg i den uppdragsarkeologiska ritualen. Grävfirmorna började på allvar att eftersträva en mer strukturerad verksamhet, leverera i tid, bättre beslutsunderlag togs fram, mer forskning på materialet, resultaten tillgängliggjordes alltmer utanför den närmast sörjande skaran, kostnader börjar granskas etc. Hela systemet påverkades, från uppdragsarkeologins individer till forskningen. Den här processen pågår fortfarande, nu 1000 år efter den började.

Vid nästa årsskifte införs nya verkställighetsföreskrifter i det uppdragsarkeologiska systemet. Det är ett av resultaten, eller snarare, en reaktion på att att utvecklingen inom branschen gått olika snabbt över hela landet. Här kanske man kan dra en parallell till nyss nämnda rockband. I likhet med uppdragsarkeologin hade de sin storhetstid på 1970- och 80-talen, men bandet rockar till ibland inför en grånande publik (se Uppdragsarkeologi i tiden. Betänkande av Uppdragsarkeologiutredningen. SOU 2005:80). Och det gamla solida UV, som sedan några år fått en ganska lång koppel av husse och matte, kommer sannolikt snart att slippa kopplet. (Eller är det kanske en strypsnara?). Vad man än tycker om det som sker så kommer det att hända saker. Eller vad tror du? Går uppdragsarkeologin mot en strålande framtid, rakt in i dimman, eller blir det som det alltid varit?

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
8 comments on “Det var bättre förr?
 1. Pierre skriver:

  På tal om förr… en gån hörde jag att det ska ha funnits en tid då en magisterexamen var värd något. Du som är en lärd man, är det nåt du kan bekräfta? Det kan ju i och för sig vara svårt att säga något om sånt som ägt rum för så länge sedan. (Det bör väl i såfall ha varit under paleolitikum ungefär)…

 2. Martin R skriver:

  Jag har grubblat lite över följderna av Raä-HK:s nedmontering av sina centrala expertfunktioner. När Nisse i Ögleboda hittar en runsten så kommer ju ingen mer än länsmuseet att lyssna när han ringer. Landets arkeologiska kunskapsuppbyggnad kommer att balkaniseras så att det ena länet inte vet vad det andra gör.

 3. arkland skriver:

  Pierre: Magisterexamen var väl nåt att komma med under medeltid. 🙂 Jag antar att du tänker på grävjobb och liknande och gissar att det konkurrensen nu är stenhård. Det kommer att dröja till nästa lågkonjunktur innan det händer nå radikalt. Eller att man har kombinationen tur, vara på rätt plats och ligga i som en iller. I takt med att marknaden hårdnar kan jag tänka mig att kompisar med inflytande är mumma…

 4. arkland skriver:

  Martin: Förhoppningen var väl att expertisen ska finna sin trygghet på andra håll i systemet. Om det funkar lär framtiden utvisa. När Nisse hittar runstenen så får vi väl hoppas att länsmuseet vet vad experterna tagit vägen. Eller också kanske de hamnat just på det museet. Som accessanställd expert… Om inte kanske Nisse och traktens entusiaster kan genomföra en happening, och låta berättelsen befinna sig i centrum. Jag har hört att man är ganska heta på vilda kulturupptåg i Ögleboda.

 5. arkland skriver:

  Martin, apropå: ”Landets arkeologiska kunskapsuppbyggnad kommer att balkaniseras så att det ena länet inte vet vad det andra gör.”

  Med en balkanisering uppnår vi ju mångfald!!

 6. Pierre skriver:

  Kan det stämma… medeltiden är ju så populär. =) Men jo det är en hård värld utanför och att universitet och högskolor spottar ut arkeologer på löpande band gör väl inget bättre egentligen. Bara att bita ihop, kämpa på och hoppas på lågkonjunktur.

  För att byta ämne… kommer någon alls att lyssna på Nisse i Ögleboda? Länsmuseerna är ju också uppdragsfinansierade (i alla fall en drös av dem jag stött på) och de är väl inte så intresserade av sånt som de inte kan få in kosing på. Om Nisse nu gör ett fynd så är det ju i vilket fall inte så att det kommer att stå en glad och entusiastisk arkeolog där två dagar senare och kika på fyndet (om det inte är något ”sensationellt”)? Kort och gott: vad kommer att hända med dialogen med allmänheten? Kommer den att minska eller kommer det ändå att rulla på som innan?

 7. Claes skriver:

  En av de personer som haft störst inflytande på den utvecklingen är utan tvekan min chef den nyligen bortgångne Roger Blidmo. Synd att han aldrig fick uppleva de nya föreskrifterna i praktiken.

  Sedan får vi väl se om länsstyrelserna klarar av att fördela dirketvalen, de under tio basbelopp, efter en strikt turordning. Jag är schkeptisk.

  Claes

 8. Jan skriver:

  hejsan svejsan i blåberskogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: