The Gold Medalist

Brakteatstudier, Morten AxboeOm man köper en massa DVD-filmer från Discshop kommer man med i deras Guldklubb. Jag är med där. Hittar man guld som arkeolog kommer man med i en annan guldklubb. Den är jag med i. Det var i egenskap av nybliven ”guldgubbe” som jag först träffade Morten Axboe, för ett 15-tal år sedan. Morten jobbar på Nationalmuseum i Köpenhamn och har framförallt studerat guldmedaljonger och guldbrakteater, där de senare tillverkades ungefär under åren 450 till 550. Morten har jobbat med brakteater ända sedan 1973 – så han har viss erfarenhet av just dessa sorters fynd. Och nu är det det dags för doktoranden Mag.art. Morten Axboe att den 29 juni kl 13.00 lägga fram sin avhandling ”Brakteatstudier”, på Köpenhamns Universitet. Opponenter är Prof. Birgitta Hårdh, Lunds Universitet och prof. Ulla Lund Hansen, KU. Mortens arbete finns tidigare dokumenterat i ett 25-tal artiklar. Och med denna bok har arkeologin fått ännu ett standardverk, ett verk som kommer att motstå tidens tand lika väl som guld. I avhandlingen belyses tillverkning, kronologi, variationer i materialet, brakteaternas funktion med mera. Allt på knappt 200 sidor, paketerat i Nordiske Fortidsminder Serie B band 25, Det Kongelige Nordiske Oldskriftsselskab, Köpenhamn 2007. Och på danska. Bra läsövning!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi, Ny bok
5 comments on “The Gold Medalist
 1. Martin R skriver:

  Til lykke, Morten!

 2. David skriver:

  ARkeologer är väl inte intresserade av guld!? Är det inte mycket intressantare med en krukskärva som kan berätta att allmogen förr hade krukor?

 3. arkland skriver:

  Jag tror så här; att det uppfattas som ytterst reaktionärt att intressera sig för vissa fyndkategorier, exempelvis guldföremål. Sen att just de rymmer vissa fördelar, de är inte korroderade, de rymmer många detaljer som möjliggör analyser till skillnad från rundplöjd keramik, bränd lera och kvartsavslag. Men David, du kan vara trygg, det är inte ”guld-freaksen” som sitter på de stora forskningspengarna idag!! Ditt lystmäte efter feta volymer som tydligt belyser att allmogen faktiskt hade krukor kommer att tillfredställas många gånger om! 🙂

 4. Morten skriver:

  Tak, Martin!

  Og David: Hvis du vil forstå almuens forhold, må du vel også kende dem der sidder på flæsket – og på guldet!

  Morten

 5. Gert Franzén skriver:

  Utmärkt boktips! Som varande en oppositionell guldgubbe-intressent ska jag läsa den med stort intresse. Redan på bokens framsida syns intressanta tillverkningsspår. Hip, hip..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: