En hop resta stenar

Jacob Richardson

”Resta stenar” skrev Jacob Richardson på en karta, tillhörande en beskrivning av Halland som gavs ut på mitten av 1700-talet (1752-53). Kartan är litet förvirrande. Norr ligger nämligen till vänster i bilden. Richardson hade en antikvarisk läggning och ritade in ett gravfält med resta stenar, strax väster om Hebergs by, som ligger en bit söder om Falkenberg. Det finns inte mycket kvar av den lilla ”sten-skogen. På platsen finns idag två stenar kvar. Och man får en känsla av att de flyttas dit där de står idag. Det var här som vi 1997 fann delar av ett ryggknappspänne och en pärlspridare, från vendeltid (550 – 800 e Kr). Med ganska små medel (< 20 tkr) och en portion tur fann vi en ganska intressant arkeologisk plats. De flesta fynden är plockade i markytan, alltså inga konstiga manicker var inblandade. Här fick ögonen göra nytta, tillsammans med ett envist och systematiskt promenerande över åkern. Dennis L var den som stod för i stort sett alla lösfynden.

Ett av skälen till att jag valde att jobba med Heberg var just Richardsons karta. Gravfält med små resta stenar betyder yngre järnålder (i huvudsak vendeltid) i Halland. i fältsekdet anslöt fritidsarkeologer från Falkenberg och Göteborg samt Lena B, Dennis L, Jonny M och Pär C med flera.

Under en period 1997-98 var vi i full gång med både inventeringar och grävningar. Och de iögonfallande belv allt fler. Det började snart gå upp för oss att glas- och bergkristallpärlor jämte bronsföremålen tydde på att vi funnit rika vendeltida kvinnogravar. Att de låg uppe i markytan vittnade med plågsam tydlighet om att plogen slitit hårt på gravarna. vi misstänkte att gravgömmorna antagligen var mycket svårt skadade av plöjning, kanske helt bortsopade. På markytan syntes gvietvis inga spår efter gravöverbyggander, utöver de två resta stenarna som stod ett stycke bort. Men det är inga tvivel om att det var Richardsons gravfält som vi var på spåren. För att få grepp om hur pass illa det var ställt fick vi en slant från länsstyrelsen. En maskinschaktning visade på det gamla vanliga, typiska spår efter boplatser från bronsålder och äldre järnålder (1200 f Kr – 300 e kr). Bara på ett ställe hettade det till. Ett grönaktigt skimmer från en liten sotig fläck, delad av plogen, visade att det fanns annat här. Återkommer med fortsättning!

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
5 comments on “En hop resta stenar
 1. Martin R skriver:

  Härligt med gamla kartor som ger sådana klara besked! Såg i senaste Kuml om ett tidigneolitiskt gravfält där en långhög använts som ägogräns i sen tid. Fast det framgick förstår inte av någon karta,

 2. arkland skriver:

  Ja, den här kartan bjuder, trots sin skissartade karaktär, på en fantastisk resa! Jag har jobbat rätt mycket i de här trakterna så jag kan följa Richardsons bild av landskapet med min ”interna”, tredimensionella kartbild. Jag återkommer med fler klipp. Det finns några höjdare.

 3. Johan C skriver:

  Oj, en cliffhanger. Sånt här gillar jag, nu måste jag ju komma tillbaka och läsa fortsättningen. 😉

 4. […] ett tidigare inlägg visade jag ett utsnitt av Jacob Richardsons karta från mitten av 1700-talet. Här kommer ett till. […]

 5. […] dig formeln antal fynd X kvalitet / yta x resurser så hamnar Hebergsgrävningen garanterat på en topp-tre lista, avseende most bang for the bucks. Jag har tidigare skrivit en del […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: