På grund av ett vrak

klipp

Det hände en litet märklig sak igår. Jag rensade ut böcker ur bokhyllan och ur en bok föll ett pressklipp. Det visade sig vara en nyhetsartikel från Göteborgsposten daterad den 12 augusti 1994 som ropade ut: ”NYTT VIKINGASSKEPP FUNNET I NOL”. ”Nytt vikingaskepp” låter ju inte så gammalt men rubrikmakaren syftade naturligtvis på Äskeskärrsskeppet som hittades på samma plats år 1933. Äskekärr 2 hittades redan året innan, 1993, av amatörarkeologerna Martin Skoglund och Glenn Öfverström. Det var efter systematiskt efterforskningar som de till slut lyckades hitta rätt. Någon utgrävning har det inte blivit. Däremot har kommunen satsat på Ale vikingagård som jag skrivit på annan plats om här på bloggen. En annan spin off är det som vi håller på med i Lid, nämligen att försöka få en bild av hur bebyggelen organiserats under yngre järnålder och medeltid.

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
19 kommentarer på “På grund av ett vrak
 1. Martin S skriver:

  I Äskekärr hittade man antagligen ytterligare ett skepp på femtiotalet, vid dikesgrävning, man grävde av båten på mitten. Trots brev till sjöfartsmuséet i Göteborg kom aldrig någon ut och tittade. Skeppet skall ha hittats ca 500 meter norr om Äskekärr 1 och kan därför inte vara det skepp som nu kallas Äskekärr 2. Tre skepp från Äskekärr och en stock från en flytspärr daterad till folkvandringstid. En hypoten att jobba efter är att platsen kanske är en plats för bygge/renovering av skepp. Stävarna var borttagna från både Äskekärr 1 och 2. Kanske är det en båtskrot från vikingatiden?
  Martin S

 2. Claes skriver:

  Jag minns att det pga fyndet ordnades ett endagarsseminarium på Lödöse museum. I bilen dit, på radion, hörde vi att Estonia hade sjunkit samma natt. Marinarkeologisk samtidsrelevans har väl aldrig varit tydligare än då.

  Claes

 3. Lars L skriver:

  Vad menar du Claes: Att undersökningarna kring Äskekärr 2 och Estonia är bristfälliga…?

 4. Claes skriver:

  Nja… snarare ett medvetande om att exempelvis Kronan en gång i tiden känslomässigt hade samma betydelse för folk som Estonia har idag. Och att Estonia om 500 år kommer att vara ett marinarkeologiskt paradis, ett Pompei, ett stycke 1994 att dyka på och skriva vetenskapliga artiklar om.

 5. Martin S skriver:

  Hörde idag från en av arkeologerna som jobbar med sträckningen av riksväg 45 att de hittat svartgods och stolphål. Verkar som denna trakt varit välbefolkad men att gårdarna legat på samma plats från järnåldern och framåt; kombinerat med aktivitetsytor nära vattnet (Grönån och Göta Älv)

  Martin S

 6. BeeWee skriver:

  Jag är själv med och gräver utmed denna ”Riksväg”. Och stolphålen är genuina måste jag medge. På den platsen.
  Därifrån till en ”välbefolkad trakt”, tycker jag dock är att ta i:-). ”Bebodd” är väl den term som rimmar bäst och står i rimlig proportion till lämningarna på denna plats.

 7. Martin S skriver:

  Du får inte glömma Grönköp med sina förorter och kåkstäder och finanskvarter:)

 8. Martin S skriver:

  BeeWee.. har ni gjort någon avsökning med m-detektorer?

 9. arkland skriver:

  BeeengtWeestergaard: Mycket svartgods? Nån ordning på stolphålen eller ”två i rad”? Och undrar samma som Martin S: Nån metalldetektering?

 10. BeeWee skriver:

  Eftersom vi är en flexibel arbetsstyrka med en fast kärna (dvs jag och en kollega kommer och går, projektledaren består:-)), så var det inte jag som hittade keramiken. Och jag har själv inte sett keramiken ifråga. Därför kan jag inte bedöma dess kvaliteter. Stolphålen däremot är genuina, några med en rejäl stenskoning. Ett 10-tal ca. Ingen tydlig ordning ännu, och det är bara en förundersökning.
  Såvitt jag vet ingen metallavsökning gjorts, trots att projektledaren i andra sammanhang är en notorisk användare av sagda instrument. Nu var det en plats där nog ingen trodde att något skulle dyka upp. Ett hugskott alltså. Och därtill ett hallonbuskbevuxet dito. Platsen var dessutom delvis använd som sopförbränningsplats av den aktuella markägaren/hyresgästen. Så jag kan tänka mig att förutsättningarna för att använda metalldetektor kunde varit bättre…

 11. arkland skriver:

  Aha, Bengt N är på plats. Jo men då åker nog pip-apparaten fram, alltså metallsökaren är bäst att tillägga… Kan du inte be Nordqvisten att riva av en bild och skicka över?

 12. BeeWee skriver:

  Jag skall se vad jag kan göra med bilderna

 13. Claes skriver:

  Nordqvisten sköter väl presskontakterna med? Vilken dag som helst kommer vi garanterat få se rubriken: ”Arkeologisk sensation vid RV 45” 😉

 14. Martin S skriver:

  Tror de hittat nåt ..Tydligen har det börjat komma fram mer järnålder i faggorna av Lödöse. Tror att det hettar till lite extra nära en gammal fyndplats av 2 vikingatida yxor vid Tingberg. Någon som vet mer?

 15. arkland skriver:

  Claes: Ja, antingen det eller så hamnar kanske uppgifterna i en liten, tunn och jätte-vetenskaplig rapport vars existens bara rappportförfattaren känner till.

 16. BeeWee skriver:

  Jag tror inte de hittat nööt. Men jag är en gammal misantrop och är, därav, misstänksam mot det mesta som dyker upp i förundersökningssammanhang (svårt ord). Återhållsamhet är ett dygdeord och allt annat är övertolkningar.

 17. BeeWee skriver:

  Förresten gillar jag formuleringen i den ursprungliga artikeln till denna blogg: ”Nytt vikingaskepp…” Så nytt är det väl ändå inte. Minst 1000 år är det väl?

 18. Martin S skriver:

  Eftersom skeppet var från slutet av vikingatiden så kanske det kan kallas ”nytt”. Allt är ju relativt som jag brukar säga:) Hörde nåt om mycket stolphål, skelettgravar och kulturlager. Tycker nog att de flesta arkeologer är rätt notoriskt överförsiktiga i sina tolkningar (med några få undantag som ”översäljer” som vi säger i näringslivet.
  Martin

 19. BeeWee skriver:

  Kulturlager och skelettgravar är en sak. Eller två, rättare sagt:-). Jag tror inte de uppgifterna härrör från Riksväg 45. Snarare från något annat närlggande projekt. Från någon annan institution därtill.
  Jag vet inte om ”försiktighet är en dygd” är ett talesätt, men det borde så vara i vår branch. Annars kan vi få hur många stavkyrkor som helst i exempelvisTölö, och det vill vi ju inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
Populära inlägg och sidor
%d bloggare gillar detta: