Vaktposter runt Skepplanda

Angertuvan och Rapungerberget

Martin S brukar med viss envishet påpeka att Grönåns dalgång ”bevakas” av fyra fornborgar. Och det har han helt rätt i! Vid mötet mellan Grönån och Göta Älv hittar vi fornborgen Ranneberget, alldeles vid infarten till Älvängen. Samma belägenhet har fornborgenÖrnäsberget, men här på norra sidan om Grönån. Dessa två borgar flankerar mynningen till Grönåns dalgång. Tittar vi sedan mot nordöst, upp i dalgången, ser vi på knappt 10 km håll två uppkäftiga berghöjder som man omöjligen kan missa (se bilden, Rapungaberget till vänster, sett från Lid). Det vi ser är Angertuvan och Rapungaberget, var och en krönt med en fornborg, som två vakter i dalgångens slut, på gränsen in mot Risveden.

Det är i skuggan av dessa landskapliga utropstecken som vi försöker skapa oss bilder av historien. Här vill vi få grepp om de människor som på olika sätt försökte dominera och använda landskapet för allt från vardaglig försörjning till handel – och som baser för att skapa herrevälde över andra människor. Ett sätt att få reda på mer är att med tillstånd använda metallsökare. Och det har vi börjat med i Lid.

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi
3 comments on “Vaktposter runt Skepplanda
  1. Arkeologen skriver:

    Mycket intressant! Själv var jag vid Hallandsåsen igår och vandrade på sydsidan och tog lite bilder av vad jag hittade där. Kolla gärna igenom dem, jag har lite problem med att kunna åldersbestämma de saker jag hittade där (visst, det kanske handlar om historisk tid eller till och med de senaste två hundra åren, men ändå, det är intressant). Har du inget Flickr-konto (för att kunna kommentera bilderna) går det bra att göra det samma i inlägget.

  2. arkland skriver:

    Hmm, jag slog en koll men blev inte så mkt klokare. Om du har tillgång till lantmäterikartorna brukar de kunna ge viss hjälp, genom att man kan sätta in dem i nåt sorts sammanhang. Tacka vet jag fornborgar, de är betydligt tydligare! 🙂

  3. Arkeologen skriver:

    Tackar för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: