Jägarns spännande fornminne

JägarnsDet är ju inte var dag som man snubblar över nya minnesmärken i skog och terräng. Men det hände för ett par veckor sedan när vi rekade för en historisk promenad Stora Basthult. Intill några rösen och stensättningar stötte vi på den här meterhöga stenflisan som stod lutad mot en stenbumling. Ingen hade en aning om var det var. Gränsmarkering? Men härromdagen fick gåtan sin lösning! Karl-Henry – markägaren – visste att berätta att år 1971 eller 1972 lyckades Brodalar´n för första gången, efter många försök, att lägga ner en älg. Och som minne över denna stora händelse bestämde han sig för att resa ett ”monument” över händelsen, han reste en en sten på passet.
Efter denna jakt sköt Brodalar´n en hel hoper älgar. Det byggs nog monument allt för sällan…

Som arkeolog börjar man naturligtvis att fundera på om det finns äldre motsvarigheter ute i skogarna som kanske registrerats som, exempelvis gravar?

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Arkeologi, Misterhult
4 comments on “Jägarns spännande fornminne
 1. Christina skriver:

  Det finns ett liknande minnesmärke på Ben Nevis (Skottland) högsta punkt. Det märket betyder dock att min pappa varit där med sin lilla bebis och byggt ett minnesmärke i hennes namn. Kilroy was here, fast Tina, m a o. Kanadensiska indianer och inuiter är hejare på att resa liknande minnesmärken, t ex s k inuksuk. Vissa är vägvisare, andra har andra betydelser, men för det mesta betyder de bara att ”Jag, människa, har varit här”. En del är nya, och en del är gamla som gatan, och då rör det sig ofta om större monument, för den som stöter på ett sådant minnesmärke lägger till sin egen stenbumling (förutsatt att det inte är just en inuksuk – de låter man vara). -T

 2. Lars Lundqvist skriver:

  Tack Tina. Kanske vi snart får se en ny lämningstyp i FMIS (fornminnesregistret) inom kort. Undrar vad beteckningen kommer att bli: ”Kilroy-lämning”? ”Mannaminne”? 🙂

 3. Katja skriver:

  Det är således inte bara hundar och katter som revirpinkar…

 4. arkland skriver:

  Lämningstyp: ”Revir-pink-lämning”??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Instagram
Tom skylt Incoming snow.
.
#winter #weather #Gotland #sweden #snäck #snow #snapseed Frans och Mattias.
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: